Transparante performance-app

performance-app

Met de intuïtieve performance-app van Slimstock zijn voor zowel top-level management als andere betrokken partijen de prestaties van de supply chain eenvoudig en realtime inzichtelijk. Slimstock speelt met haar app in op de trend dat organisaties meer data- en kennisgedreven worden, informatie sneller beschikbaar moet zijn en het aantal te informeren stakeholders toeneemt.

Door Marysa Vos

Slimstock is Europees marktleider op het gebied van specialistische software voor voorraadoptimalisatie. Voorraadinformatie over de beschikbaarheid van artikelen, maar ook van openstaande orders, backorders en dergelijke, is vaak een belangrijke prestatie-indicator binnen een bedrijf. Dankzij de nieuwe performance-app kunnen managers realtime inzicht krijgen in de belangrijkste KPI’s van de supply chain. Dankzij simpele drill-down-menu’s kunnen zij zelfs direct inzicht krijgen in urgente situaties. Mocht het voorkomen dat het serviceniveau of de beschikbaarheid van artikelen beneden peil is, dan kan de gebruiker direct via de app zien wat er aan de hand is.

Voor afdelingen voor voorraadbeheer is het belangrijk om de prestaties te volgen op een jaarlijkse, maandelijkse en tegenwoordig zelfs dagelijkse basis. De performance-app van Slimstock geeft live supply chain-informatie en kan op elk apparaat worden gebruikt.

Volgens Eric van Dijk, CEO bij Slimstock, is de supply chain (onnodig) gewend om in moeilijke systemen met langlopende integratietrajecten te denken die alleen op grote schermen werken. ‘In de consumentenwereld is het doodnormaal om een grote hoeveelheid apps te hebben op je telefoon en die trend breekt nu door in het bedrijfsleven’, ziet Van Dijk. ‘Als een directeur staat te wachten op een lift, dan moet hij op zijn telefoon kunnen inzien hoe momenteel de performance is.’ Alles wat op een groot scherm staat, moet in de app op een mobiele telefoon met een duimbeweging inzichtelijk zijn zodat een manager snel tot de kern van een probleem kan komen. Om dat mogelijk te maken, communiceert de app live met dezelfde back-end als het hoofdsysteem, waardoor datavervorming uitblijft.

Even Tikkie sturen

De app is toegankelijk en gebruiksvriendelijk, creëert transparantie en duidelijkheid; iedereen heeft toegang tot dezelfde, realtime informatie. Een van de redenen waarom overbodige misverstanden ontstaan, is dat een dergelijk voorraadbeheersysteem nu vooral is ontwikkeld voor een beperkt aantal getrainde gebruikers, terwijl een groot deel van het personeel niet is getraind om bepaalde informatie op te zoeken. ‘De industrie is gewend om knappe, maar moeilijke software te maken. Daarbij wordt vergeten dat de software ook voor een groter publiek bruikbaar moet zijn.’ Volgens Van Dijk moeten bedrijven accepteren dat stakeholders geen achtergrond in supply chain management hebben, maar wel overweg moeten kunnen met de technologie en beschikbare managementinformatie. Van Dijk vergelijkt zijn nieuwe app met Tikkie: ‘Als ik nu bijvoorbeeld voor het eerst een Tikkie moet versturen terwijl ik daarin nooit een training heb gekregen, weet ik tóch precies hoe het moet!’

Om inzicht te geven in de complexiteit van de gebruikte technologische mogelijkheden en anderzijds weer te geven wat de mate van verandering van werkzaamheden is door de performance-app van Slimstock, is de applicatie gepositioneerd in de adoptiematrix voor innovaties. Hoe lager een tool of technologie scoort, hoe eenvoudiger bedrijven deze kunnen adopteren en integreren in hun business. Ook het omgekeerde geldt. Wanneer een bedrijf een product of dienst ontwikkelt dat/die hoog scoort op technologische complexiteit en veel verandering van de dagelijkse werkzaamheden vereist, zal adoptie lastiger zijn. Tools en technologieën die hoog scoren op complexiteit moeten hun toepasbaarheid vaak nog bewijzen, zie bijvoorbeeld blockchain.

De app in de matrix

performance-appSlimstock maakt gebruik van technologische mogelijkheden door een voorraadbeheersysteem te vereenvoudigen en in een app te gieten. Een app op zich is geen revolutie, de consumentenwereld maakt al jaren gebruik van applicaties. Het verschil is dat de performance-app een businessapplicatie is, die voortbouwt op het bestaande voorraadmanagementsysteem. Toch scoort de innovatie laag op technologische complexiteit, omdat de app direct in gebruik kan worden genomen.

Juist door de gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige adoptie van de Slimstock performance-app op de werkvloer, is de applicatie innovatief. Doordat de app op eenvoudige wijze inzichten genereert voor alle partijen die de gevolgen van goed of slecht supply chain management ervaren, ontstaat er rust en duidelijkheid op de werkvloer. Daardoor win je als bedrijf in snelheid, wat automatisch verspilling reduceert in de supply chain. Door de eenvoudige integratie van de app binnen de dagelijkse werkzaamheden van een werknemer, wordt de performance-app links in de matrix geplaatst.