Trafigura slachtoffer van fraude met nikkel

Trafigura

Grondstoffenhandelaar Trafigura is de dupe geworden van een grootschalige fraude met nikkel. Het bedrijf kocht een partij van 20.000 ton nikkel van de Indiase zakenman Prateek Gupta, verdeeld over 1104 containers, schijnbaar zonder de inhoud vooraf te controleren. Ook negeerde het daarbij waarschuwingssignalen van banken.

Een van de banken van Trafigura, Citi, annuleerde een lening van 850 miljoen dollar, te gebruiken voor de financiering van de nikkelhandel. Vanaf dat moment werd de nikkelhandel betaald door de handelaar zelf. Trafigura moet door de fraude 577 miljoen dollar afschrijven. Dat meldt Het Financieele Dagblad, waarbij het verwijst naar berichten in de Financial Times dat zich op zijn beurt weer baseert op rechtbankdocumenten.

Gebrekkig risicomanagement

Uit die documenten blijkt dat het risicomanagement van Trafigura bij de fraude gebrekkig was. Zo werden onjuiste douanecodes genegeerd en contractuele vereisten voor analysecertificaten voor de ladingen weggelaten. Die analysecertificaten worden gemaakt bij de productie van een metaal en gelden als essentieel bij een transactie in de grondstoffenhandel.

Trafigura heeft inmiddels Gupta voor de Britse rechter gesleept inzake het conflict. Een Londense rechtbank heeft begin februari 625 miljoen dollar aan bankrekeningen en andere activa van Gupta bevroren.