Trade compliancy regelen in order- en verzendproces

Tradeitsmarter komt met een online dashboard voor trade compliance. ‘Voldoe je niet aan de regels en wetgeving, dan neem je gigantische financiële risico’s’, vertelt Jeroen Buis van Tradeitsmarter. ‘Een logische plek om trade compliancy te regelen is in het order- en verzendproces. Tradeitsmarter checkt alle transacties op wereldwijde handelswetgeving.’

Als gevolg van de globalisering en aangescherpte wetgeving in steeds meer landen wordt het voor bedrijven alsmaar complexer om te voldoen aan alle regels. De niet geringe straffen voor het niet trade compliant zijn, worden steeds hoger.

‘We kregen een jaar geleden steeds meer vragen van onze klanten over trade compliance. Waar veel bedrijven mee worstelen, is hoe het controleproces het beste kan worden ingericht. Hoeveel controles moeten worden ingesteld en op welke momenten, dusdanig dat de supply chain gladjes verloopt?’, vertelt Buis. ‘Bij het opvoeren van een nieuwe klant wil je bijvoorbeeld controleren of dit een bonafide klant is. Of stel, je maakt snaren voor tennisrackets, dan wil je weten of bepaalde afnemers die niet toevallig gebruiken om een kogelwerend vest te maken’, illustreert Buis.

Al die momenten worden afgedekt door Tradeitsmarter, waarvan drie versies beschikbaar zijn. Het is een flexibele engine waarin bedrijven hun eigen controleregels kunnen toevoegen. Met de Light-versie kunnen bedrijven met een gering aantal internationale transacties voor 500 euro per jaar controles uitvoeren. Dit systeem is dan niet gekoppeld aan hun transactionele systemen. Er is ook een versie beschikbaar die wel interfaces heeft met ERP-systemen zoals Oracle en SAP. Tot slot is er een versie die volledig is geïntegreerd met de IT-oplossing voor transport en koeriersdiensten van moederbedrijf Shipitsmarter.

> Bekijk ook dit filmpje