Tracing cruciaal voor distributie coronavaccins

coronavaccins

De distributie van de nu goedgekeurde coronavaccins is in volle gang. Een megaklus met tal van uitdagingen. Tracing is daarbij cruciaal. UPS Healthcare en specialist in farmalogistiek H. Essers verzorgen opslag en transport van het vaccin van Pfizer/-BioNTech. ‘We kijken ernaar uit om onze jarenlange expertise in de farma-industrie te kunnen inzetten voor een historisch moment als dit’, aldus Gert Bervoets, CEO van H. Essers.

Het Covid-19-vaccin van Pfizer en BioNTech wordt inmiddels in heel Europa gedistribueerd. Farmaproducent Pfizer schakelde de Belgische logistiek dienstverlener H. Essers in voor de distributie. Dat heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in het opzetten van geïntegreerde logistieke oplossingen voor de farmaceutische sector en werkt al vijftien jaar nauw met samen met Pfizer.

Concreet zal H. Essers de komende maanden verantwoordelijk zijn voor de primaire distributie over de weg naar diverse distributieplatformen en luchthavens in heel Europa. Dankzij een eigen vloot van 600 beveiligde en temperatuurgecontroleerde trailers kan de logistiek dienstverlener daarbij heel flexibel en snel schakelen, ook in uitzonderlijke piekperiodes.

Tracing cruciaal

Cruciaal in het distributieproces zijn natuurlijk de transporttijden, de 24/7-monitoring en end-to-end track & tracing van het transport, meldt Danny Hendrikse, Vice President Intercompany Operations bij Pfizer. ‘Ook de temperatuur moet voortdurend worden opgevolgd. Bovendien zullen er wereldwijd diverse logistieke partners instaan voor de distributie. Deze partners worden allemaal aangesloten op een globaal systeem van Pfizer. Zo kunnen we op ieder moment nagaan waar een bepaalde lading zich bevindt.’

De strikte naleving van de temperatuureisen wordt gegarandeerd door de combinatie van een verpakking met droogijs, ontworpen door het farmaceutische bedrijf zelf, met de hightechvloot van H. Essers en de bewezen transportprocessen voor de farmalogistiek. De eigen controletoren van het logistieke bedrijf bewaakt de locatie en de temperatuur van de trailers 24/7.

UPS Healthcare

Ook het Amerikaanse UPS Healthcare is ingezet voor de opslag en distributie van de vaccins van Pfizer/BioNTech door heel Europa. Scott Price, President UPS International: ‘Met onze UPS Healthcare Campus (in Roermond, red.) en diepvriesboerderijen in Nederland en onze Europese luchthub in de buurt van Keulen, Duitsland, dragen wij ons steentje bij door datgene te leveren wat het meest belangrijk is om Europa te helpen dit virus uit te roeien.’