Toyota twijfelt over productie in Groot-Brittannië

Toyota

Toyota zet mogelijk een streep door de productie van een nieuw automodel in Groot-Brittannië. Dit omdat het concern maar geen duidelijkheid krijgt over de toekomst van de vrijhandel met de Europese Unie. Dat meldt het FD van 13 september 2017.

Vicepresident Didier Leroy van de Japanse autofabrikant liet in een interview met persbureau Reuters weten genoodzaakt te zijn ‘vraagtekens te zetten bij de toekomstige investeringen in het land’, als hij nog twee tot drie jaar moet wachten op een besluit over eventuele bedrijfsbelastingen.

In maart van dit jaar kondigde Toyota juist nog aan flink te willen investeren in de fabriek in Burnaston, ter voorbereiding op de productie van een nieuw model. Wel tekende de CEO van Toyota Europa daarbij aan dat een vrije markttoegang tot Europa cruciaal zou zijn voor de toekomst van de fabriek.

Handelsrelatie

‘Een paar maanden geleden werd er nog door de Britse regering gezegd dat er absoluut een deal zou worden gesloten zonder enige bedrijfsbelasting’, meldde Leroy 12 september op de autobeurs in Frankfurt. ‘Nu zeggen ze dat niet meer.’ Het doorzetten van de productie van het nieuwe model in Burnaston hangt volgens hem dan ook sterk af van de handelsrelatie tussen Groot-Brittannië en de EU.

Overigens zijn er andere autofabrikanten die hun productie ter plaatse – in ieder geval voorlopig – wel doorzetten. Zo besloot BMW deze zomer om zijn nieuwe elektrische mini in Oxford te gaan produceren. Dat had te maken met de al gedane investeringen in de fabriek. Mochten de brexit-onderhandelingen onvoordelig uitvallen, dan heeft BMW wel een alternatieve fabriek in Nederland achter de hand, aldus het FD.