Toptalent.ai

mierenhoop

De arbeidsmarkt is momenteel behoorlijk in beroering. Enerzijds is er sprake van een blijvend tekort aan personeel, anderzijds moeten bedrijven reorganiseren vanwege de haperende economie. Tegelijkertijd vierde chatbot ChatGPT vorige maand zijn eerste verjaardag, met wekelijks wereldwijd 100 miljoen gebruikers als bewijs van het fenomenale succes van deze tekstvoorspellende applicatie.

Een veelgehoorde vraag is of ChatGPT en generatieve artificial intelligence (AI) banen zullen vervangen. ChatGPT geeft hierop zelf een min of meer ontwijkend antwoord. Ik denk echter dat medewerkers, en de overbezorgde vakbonden, niet echt bang voor vervanging hoeven te zijn. Zij zullen eerder vervangen of in hun carrière voorbijgestreefd worden door talenten die handig gebruik weten te maken van ChatGPT en andere AI.

Gebrek aan geschikt personeel

Ook voor supply chain-functies is er een gebrek aan geschikt personeel op eigenlijk alle niveaus, van de werkvloer tot op directieniveau. Het goede nieuws is dat sinds de coronapandemie steeds meer talenten bewust voor supply chain hebben gekozen, blijkt uit een recent internationaal onderzoek door Boom!, de community van vrouwelijke supply chain professionals. Zelf trek ik als belangrijkste conclusie uit dit onderzoek dat bedrijven de talentenpijplijn als een supply chain moeten beschouwen: van werving en onboarding, via talentontwikkeling, naar promotie en zelfs vertrek.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat 26 procent van de respondenten negatief is en 22 procent neutraal over de beschikbare technologie bij het bedrijf om de job efficiënt en effectief te doen; in mijn ogen ook een belangrijke oorzaak dat getalenteerde millennials na een jaar van forecasting en demand planning in Excel-spreadsheets vertrekken naar een ander bedrijf. Verder geeft maar liefst 54 procent van de werkgevers geen of onvoldoende transparantie in de beslissingscriteria voor het aannemen en de promotie van personeel. Nog een duidelijke reden voor talenten om te vertrekken.

Plattere bedrijfspiramides

Om te voorkomen dat met veel moeite binnengehaalde talenten het bedrijf snel weer verlaten, is het cruciaal hun verwachtingen te managen. De bedrijfspiramides worden steeds platter en dus zijn laterale (zijwaartse) carrièremoves logischer dan hiërarchische. En vertel talenten dat ze pas een volgende stap kunnen maken als ze hun huidige functie naar een hoger plan hebben getild. Waarschijnlijk kan ChatGPT en AI hen hierbij helpen.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl