Topman Vanderlande Industries constateert marktherstel

Volgens topman Michiel Peters is de groeiende orderportefeuille van Vanderlande Industries het bewijs dat de markten waarin het Brabantse hightechbedrijf actief is, zich aan het herstellen zijn. In de laatcyclische markt van systemen voor bagageafhandeling, die circa veertig procent van de totale omzet van Vanderlande vormen, voelt het technologiebedrijf nog wel de effecten van margedruk. Over de nabij toekomst is Peters daarentegen positief. Dat meldt het FD op 3 juli 2012.

Volgens Peters wil een toenemend aantal luchthavens zijn bagagesystemen verbeteren. Dan gaat het vooral om ‘hubs’, luchthavens met complexe processen voor bagageafhandeling en met veel overstappende passagiers. De groei moet daarbij vooral uit Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika komen.

Distributiecentra automatiseren
Wereldwijd is de markt van distributiecentra, die ook op het kwakkelende Europese continent nog steeds groeit, veel groter dan die voor bagageafhandeling. Peters verwacht daarom dat deze divisie qua omzet zal toe groeien naar de omvang van de bagagesystemen. Opdrachten komen bijvoorbeeld van grote supermarkten die hun deels handmatige distributiecentra in toenemende mate automatiseren. Mondiale pakketbedrijven zoals TNT, DHL, UPS en Fedex zijn eveneens belangrijke klanten.

Peters: ‘We weten nog niet precies wat er gaat gebeuren, maar als bedrijven distributiecentra gaan samenvoegen om kosten te besparen en efficiënter en sneller te kunen opereren, zijn er wel extra investeringen in logistiek nodig. Daar liggen ook kansen. Wij helpen klanten met het slimmer invullen van die logistieke processen.’

Groei wil het bedrijf vooral realiseren op eigen kracht, maar het lang gepredikte adagium dat overnames min of meer taboe zijn, hanteert Vanderlande al lang niet meer.