Topman Bolland vertrekt bij Marks & Spencer

CEO Marc Bolland, M&SCEO Marc Bolland gaat weg bij Marks & Spencer. In de zes jaar die Bolland volmaakte bij het bekende Engelse warenhuis was hij onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van een eigen internetverkoopkanaal en het aanpakken van de infrastructuur en logistiek, bericht het FD van 8 januari 2016.

Hoewel boze tongen beweren dat beleggers ontevreden zouden zijn over de teruglopende kledingverkoop van Marks & Spencer, zegt Bolland (56) zelf al bij zijn aantreden aangegeven te hebben dit zes jaar te willen doen. Daarvóór was hij vier jaar topman van de Britse supermarktketen Morrisons. ‘Daarmee ben ik nu tien jaar retail-CEO in dit land.’ Lang genoeg, vindt hij. Ook geeft hij aan dat er intern talent is opgeleid; talent waar nu opvolger Steve Row uit voortkomt. ‘Als je dan blijft zitten, jaag je dat talent weer weg’, aldus Bolland.

Honderdtien verschillende opslaglocaties

Bolland had naar eigen zeggen drie opdrachten bij zijn aantreden bij de retailer. In de eerste plaats was dat het opzetten van een eigen internetverkoopkanaal. Daarnaast moest hij de foodafdeling verbeteren en ook diende hij de infrastructuur en logistiek van de warenhuisketen aan te pakken. ‘We hadden geen planningssystemen; er werden wereldwijd honderdtien verschillende opslaglocaties gebruikt, waarvan ik er negentig heb gesloten’, zegt Bolland daarover.

Ook bij M&S was er sprake van tegenvallende kledingverkoop als gevolg van het ongewoon warme weer. Volgens Bolland wordt het assortiment inmiddels echter aangepast aan de klimaatverandering. ‘We kunnen nu in vier tot zes weken aanpassingen doorvoeren. Binnen die periode kunnen we tekenen, ontwerpen, produceren en zorgen dat het nieuwe product in de winkels ligt.’ Maar zelfs dan blijft het lastig, geeft hij toe, als het zo extreem warm is als in december en er net honderdduizend – weliswaar lichte – winterjassen besteld zijn.