Toeleverproblemen Philips drukken omzetgroei

Philips

Technologieconcern Philips waarschuwde beleggers voor een tegenvallende omzetgroei en winst dit jaar, ondanks een ordergroei van 17 procent. De oorzaak voor de slechte cijfers ligt volgens CEO Frans van Houten in toeleverproblemen van chips en andere onderdelen voor Philips-apparatuur als elektrische tandenborstels en apparaten voor patiëntbewaking.

Philips loopt door de toeleverproblemen in het afgelopen en komende kwartaal minimaal 350 miljoen euro omzet mis, meldde Van Houten in het FD. Daarnaast kampt het bedrijf al langere tijd met kwaliteitsproblemen bij zijn apparaten tegen slaapapneu, waardoor potentieel kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Het concern heeft besloten om 3,5 miljoen apparaten terug te roepen voor reparatie of vervanging, waardoor de verkoop van nieuwe apparaten vrijwel is stilgevallen.

Schadeclaims patiënten

Mede daardoor kelderde de omzet van Philips in het derde kwartaal van 2021 met 7,6 procent tot 4,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde, vergeleken met dezelfde periode in 2020, van 684 miljoen euro naar 512 miljoen euro. Op de beurs verloor het aandeel Philips sinds april al een kwart van zijn waarde. Beleggers vrezen hoge schadeclaims van patiënten.