Tjebbe Smit: ‘Er is wel degelijk toekomst voor productie in Nederland’

Een belangrijk onderdeel van de voorverkiezing op 18 juni vormen de assessment die alle zes kandidaten ondergaan. Tjebbe Smit kijkt ernaar uit. ‘Ik heb vaker assessments gedaan, dus als het goed is moet de uitkomst bekend zijn’, aldus de kandidaat van Océ Technologies, die de verwachte uitkomst omschrijft met drie steekwoorden: initiatief, vernieuwing en visie.

Initiatief, vernieuwing en visie: het zijn de competenties die Smit ook heeft ingezet in het project ‘factory of the future’ in Venlo. ‘De operatie in Venlo leek op een sterfhuis met steeds meer activiteiten die werden uitbesteed in Azië. Met dit project hebben we laten zien dat er wel degelijk toekomst is voor productie in Nederland, maar dan moet je het wel goed aanpakken’, vertelt Smit, vice president manufacturing & logistics machines van Océ Technologies.

Flexibele supply chain
Het uitgangspunt voor het project werd gevormd door de principes van lean manufacturing. Smit heeft niet alleen een de productie, maar ook de supply chain lean  gemaakt. ‘Dat betekent een flexibele supply chain waarin zo min mogelijk kapitaal ligt opgesloten.’
Het project is geslaagd. ‘Producten met hoge aantallen en lage complexiteit lenen zich goed voor uitbesteding aan Azië. Bij producten met lage aantallen en een hoge complexiteit loont het om dicht op de R&D-afdeling in Venlo te opereren. De voordelen daarvan wegen niet op tegen de voordelen van produceren in Azië, mits je het goed doet’, aldus Smit.

In de avonduren
Op 18 juni dienen de zes kandidaten een presentatie te geven over een business case die door BLMC is opgesteld. De business case gaat over het familiebedrijf Kinoa, dat is overgenomen door een investeringsmaatschappij. De nieuwe eigenaar heeft een nieuwe supply chain directeur aangesteld, die ervoor moet zorgen dat Kinoa weer gaat groeien. Aan de zes kandidaten is de vraag gesteld hoe hun groeiplan voor Kinoa eruit ziet.
‘Deze business case ga ik deze week in de avonduren voorbereiden. Dat probeer ik zoveel mogelijk zelf te doen, maar als het nodig is schakel ik collega’s in. Ik ben niet iemand die denkt alle wijsheid zelf in pacht te hebben’, vertelt Smit.

Mooie erkenning
De voorverkiezing gaat Smit met een ‘open mind’ in. ‘Ik ben vooral nieuwsgierig naar het verloop van de dag. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar als je meedoet wil je natuurlijk wel je best doen. Dat geldt ook voor mij’, aldus Smit.
Smit hoopt op een gunstige uitslag. ‘Dat zou een mooie erkenning zijn, niet alleen voor mijzelf maar voor de hele organisatie. Het levert een stukje positieve exposure op voor Océ. En misschien kunnen we daarmee een aantal goede mensen verleiden om de stap naar Venlo te zetten.’