Tilburg profiteert van plek aan Zijderoute

Tilburg kende ooit een levendige textielindustrie. Die raakte de stad in de tweede helft van de vorige eeuw langzaam maar zeker kwijt. Inmiddels heeft Tilburg wél als enige Nederlandse stad een plekje veroverd aan de nieuwe Chinese Zijderoute, een traject van bijna 11.000 kilometer naar industriestad Chengdu. China steekt miljarden in de westelijke verbinding over land, meldt het FD van 25 september 2017.
De Nieuwe Zijderoute is onderdeel van de mondiale logistieke strategie van de Chinezen, bekend onder de naam ‘One Belt, One Road’. Het via een spoorverbinding tussen het westen van China en Europa nieuw leven inblazen van de Zijderoute maakt deel uit van die strategie. Het vervoer van goederen per trein is weliswaar duurder, maar ook drie keer zo snel als via water en bovendien goedkoper dan per vliegtuig. Vijftien dagen doet een trein van Chengdu naar Tilburg erover, waar vervoer per containerschip naar Rotterdam al snel vijf weken duurt.
Dat juist Tilburg een plek aan de Nieuwe Zijderoute kreeg, is vooral te danken aan Wil Versteijnen, eigenaar van Railport Brabant en logistiek concern GVT. ‘De basis voor onze rol op de Zijderoute werd twee jaar geleden in München gelegd, tijdens de grote logistieke beurs die daar altijd wordt gehouden’, zegt Versteijnen in het FD. Hij ontmoette er de baas van de Chinese railoperator CDiRS. Besloten werd een treinverbinding tussen Tilburg en de belangrijke industriestad Chengdu te starten.
Russische blokkade
De treindienst ging vorig jaar van start met één rit per week, inmiddels zijn dat er al drie geworden. Volgens Versteijnen is de dienst van China naar Tilburg echter nog altijd overboekt. Nog voor het einde van het jaar zullen er daarom vijf dagelijkse diensten per week zijn. In omgekeerde richting – van west naar oost – is het moeilijker lading te vinden. Versteijnen: ‘Door de Russische blokkade mogen veel Nederlandse landbouwproducten niet over Russisch grondgebied.’ Gevolg is dat zo’n 40 procent van de containers leeg terugkeert. Wel gaan er dure Landrovers en Bentley’s op transport naar China.
De treindienst is inmiddels ontdekt door grote verladers en expediteurs als DB Schenker, Dell, DHL, Kühne & Nagel en Lenovo. Doordat het vervoer relatief duurder is dan zeevervoer, zitten er vooral hoogwaardige producten in de containers, zoals elektronica en machineonderdelen. Ook Hans Traa, inkoopmanager van badkamerleverancier Galvano, ziet wel wat in vervoer per trein. ‘We gaan een pilot starten. Deze verbinding is veel sneller dan per schip, waardoor we minder voorraad aan hoeven te houden. We gaan onderzoeken of dat opweegt tegen de hogere vervoersprijs per trein.’
Haven Rotterdam
De haven van Rotterdam ziet eveneens de potentie van deze treinverbinding als alternatief voor zeevervoer en heeft zich bij het initiatief aangesloten. Om die reden draagt de treindienst inmiddels de naam Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express. Voor ondernemer Versteijnen kwam de koppeling met Rotterdam goed uit. Hij is nu in staat de Chinezen aansluitend scheepsvervoer naar Engeland, Ierland en Scandinavië te bieden. Bovendien is Rotterdam, als grootste haven van Europa, ook een stuk bekender in China dan Tilburg, ondanks die mooie plek aan de Zijderoute.