Tijmen Muijs wint Interim Challenge 2016

Tijmen Muijs is uitgeroepen tot Supply Chain Interim Manager van 2016. Hij won op 14 januari de Interim Challenge 2016 van BLMC, bureau voor recruitment, interim-management en verandertrajecten in de supply chain. Muijs slaagde er zonder meer in duidelijk te maken dat interim-management een vak is. En dat was precies waar het BLMC om te doen was.

In totaal namen 45 mensen deel aan de verkiezing. Zij werkten een complexe case uit, waarna gesprekken plaatsvonden. Muijs liet in de finale uiteindelijk Edward Heijnen, Rob La Grand en Wilco Salemink achter zich. De jury oordeelde: ‘Een goede interim-manager analyseert eerst wat het echte probleem is en moet inhoudelijk in staat zijn om met een oplossing te komen. Daarnaast heeft hij gevoel voor de cultuur en politiek van een organisatie en is hij in staat mensen mee te nemen in de verandering.’ Muijs scoorde op deze aspecten net iets hoger dan zijn concurrenten.

Wannabe’s

‘Wat wij als interim-professionals doen, is dat we ons ook als interim-professionals opstellen’, laat Muijs in een reactie weten. ‘Er is een grote groep van wannabe’s die – als ze even niks anders te doen hebben – besluiten zich ook maar interim-professional te noemen. Maar als je een interim-professional wilt zijn, moet je goed zijn in je vak en je vak bijhouden, waarde kunnen toevoegen aan een organisatie, kunnen focussen en je boodschap goed uitdragen’, somt Muijs op.

Zelf redeneert hij altijd vanuit de klantwaarde, het plan is daarvan afgeleid, meldt Muijs. ‘In de voorgelegde case bleek een gedifferentieerde supply chain noodzakelijk. Als de uitgangspunten helder zijn, kun je die doortrekken in de hele keten. Om mensen mee te krijgen in verandering, focus ik op de positieve stakeholders en besteed ik veel aandacht aan continue communicatie. Door het grote plan uit te voeren in kleine stappen, is succes snel zichtbaar – en dat motiveert.’

Vakjury

De vakjury van de Interim Challenge werd gevormd door voorzitter prof. dr. Robert Jan Blomme van Nyenrode Business Universiteit, Paul Claessens, supply chain director van WE Fashion, Sjaak Lekkerkerker, senior interim-manager, Hans Baltjes, MBA, opleidingsmanager Logistiek & Economie aan Windesheim University of Applied Sciences, Patrick Vermeren, coach en begeleider van veranderprocessen en auteur van het boek ‘Rond Leiderschap’ en Martijn Lofvers, uitgever en eigenaar van Supply Chain Magazine.

Met zijn uitverkiezing tot Supply Chain Interim Manager van 2016 sleepte Muijs overigens ook een lidmaatschap van de BLMC Interim Community en een BCademy-trainingspakket ter waarde van 2500 euro in de wacht. De voorrondes voor de Interim Challenge 2017 zullen vanaf september 2016 plaatsvinden, zo is inmiddels bekendgemaakt.