Tien jaar transformatie

mierenhoop

‘Ons bedrijf ondergaat nu een digitale transformatie’, hoor ik veel topmannen en -vrouwen zeggen op congressen en in interviews. Het is essentieel te begrijpen wat deze executives daadwerkelijk bedoelen met deze transformatie. Hebben ze het over een operationele transformatie, over het ‘digitaal gaan’ van bestaande, papieren processen? Bedoelen ze een tactische verandering van het operationele model, zoals Netflix in 2010 overging van het versturen van dvd’s naar het online streamen van films? Of gaat het echt over een strategische transformatie, zoals datzelfde Netflix dat sinds een paar jaar zelf heel veel films produceert en daarmee heel Hollywood op zijn kop zet?

Mijn bedrijf Supply Chain Media heeft in de afgelopen tien jaar de operationele en tactische transformatie al doorlopen. Na de buy-out van het sinds 2006 lopende Supply Chain Magazine, moest ik in januari 2010 zonder internetverbinding het volgende nummer produceren. Het digitaal gaan van het redactionele proces met e-mail en internet was toen een absolute prioriteit.

Het jaar daarna lanceerden we niet alleen de printuitgave van het Engelstalige kwartaalblad Supply Chain Movement. Met de lancering van de app voor de iPad, en een jaar later voor Android, veranderde ook het operationele model van Supply Chain Media. En sinds deze maand heeft ook de vermaarde SCM IT Subway Map, die de positionering van supply chain-softwareleveranciers weergeeft, een compleet vernieuwde, interactieve onlineversie.

Strategische transformatie

Met de start van het nieuwe decennium breekt voor Supply Chain Media de periode van strategische transformatie aan. We leggen inmiddels de laatste hand aan de eerste versie van onze Engelstalige, digitale kennisbank: een supply chain-zoekmachine met machine learning. In start-up-terminologie betreft het een Minimal Viable Product (MVP), dat we snel bij enkele bekende multinationals gaan testen, verbeteren en uitbreiden.

Net als bij Netflix krijgen abonnees persoonlijke aanbevelingen over supply chain-artikelen en andere content die door collega’s en mensen in vergelijkbare functies bij andere bedrijven zijn gelezen. Managers kunnen bovendien zien wat er leeft onder de supply chain-collega’s met een soort van Google Analytics. Maar we moeten, net als bij Netflix, nog wel de superieure content blijven produceren. En dat blijven we doen in de vorm van ons magazine.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl