The Longest Delivery

6 juni 1944. De grootste logistieke operatie uit de historie kreeg op die dag de letterlijk beslissende vuurdoop: D-Day. Voor de landing van de 130.000 soldaten in de amfibische operatie Neptune waren 6.900 schepen nodig, waarvan 4.100 landingsschepen.

Hoewel die zesde juni de langste dag van de waarheid betekende voor de Geallieerden in West-Europa, was deze operatie heel ver van tevoren voorbereid en al begin 1942 door de Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill toegezegd aan de belaagde Russen. De eerste verkennende invasie door de Britten op 19 augustus 1942 bij Dieppe liep uit op een regelrechte catastrofe: van de 6.100 voornamelijk Canadese soldaten werden er 3.500 gedood, gewond of gevangengenomen. Maar deze kostbare nederlaag bleek een leerzame praktijkervaring wat niet werkte voor een succesvolle invasie.

De uiteindelijke invasie werd ook nog eens voor langere tijd uitgesteld vanwege de Geallieerde landing in Marokko en Algerije in november 1942, met als doel het Afrika Korps van generaal Erwin Rommel uit Noord-Afrika te verdrijven. De Amerikanen en Britten hadden niet genoeg schepen en landingsvoertuigen voor een gelijktijdige invasie in Frankrijk. De oefeningen voor de invasie met landingsvoertuigen en scherpe munitie konden eindelijk in juli 1943 beginnen.

Operatie Overlord, codenaam voor de landing in Normandië tot aan de bevrijding van Parijs, stond onder bevel van generaal Dwight D. Eisenhower. Hij was een intelligente man, die het later tot president van de VS schopte. Van generaal Eisenhower stamt de uitspraak: wat belangrijk is, blijkt zelden urgent en wat urgent is, blijkt zelden belangrijk. Hij bedacht de planningsmatrix, die later bekend werd gemaakt door Stephen Covey in de bestseller ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. Belangrijke, niet-urgente zaken moet je goed vooruit plannen. Wat urgent en niet belangrijk is, moet je zo kort mogelijk houden of delegeren. Onbelangrijke, nieturgente zaken moet je negeren.

We moeten de Amerikaanse, Britse, Canadese en overige Geallieerde soldaten die hun leven hebben gegeven tijdens Overlord jaarlijks blijven herdenken. Maar daarnaast kan iedereen dagelijks de nuttige planningsmatrix van Eisenhower gebruiken.

ir. Martijn Lofvers, uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl