Tesla vestigt nieuwe autofabriek in China

accufabrieken

Autoproducent Tesla gaat een nieuwe fabriek bouwen in China. Het Amerikaanse concern zou een overeenkomst hebben gesloten met de autoriteiten in Shanghai. Dat bericht de Wall Street Journal op 22 oktober 2017. Ondertussen hoopt Nederland nog altijd dat de fabrikant van elektrische auto’s in de zoektocht naar een geschikte locatie voor een grote batterijfabriek het oog zal laten vallen op Groningen, Friesland of Drenthe.

De nieuwe autofabriek van Tesla zal verrijzen in de vrijhandelszone van de stad. Bijzonder daarbij is dat de fabriek volledig in eigendom blijft van Tesla. Andere autoproducenten hebben via joint-ventures fabrieken opgezet met lokale Chinese partners. Op die manier ontwijken ze de importheffingen van 25 procent. Wel moeten de winsten worden gedeeld met lokale partners. Tesla zal volgens de Wall straat Journal nog wel te maken krijgen met dit importtarief, maar daar staan veel lagere productiekosten tegenover.

Met de komst van de nieuwe fabriek kan het bedrijf van Elon Musk zich goed positioneren in de grootste markt voor elektrische auto’s wereldwijd. In totaal werden er vorig jaar in China 351.000 stuks verkocht; een aantal dat in 2025 gegroeid moet zijn tot 7 miljoen auto’s per jaar. China was vorig jaar goed voor 15 procent van de verkopen van Tesla. De Chinese overheid bepaalde ook dat alle autoconcerns in het land vanaf 2019 elektrische auto’s moeten gaan produceren.

Gigafactory

Ondertussen duurt de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe batterijfabriek nog altijd voort. Musk kondigde vorig jaar al aan van plan te zijn in Europa een ‘Gigafactory’ te bouwen. De komst van de fabriek moet de productie van elektrische auto’s versnellen. De provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich kandidaat gesteld als productielocatie, maar de concurrentie is groot. Tal van landen, waaronder Frankrijk, Zweden en Finland, zien de producent van elektrische auto’s graag komen.