Tesla stopt met assemblage in Tilburg

Tesla

Tesla stopt op korte termijn met het in elkaar zetten van elektrische auto’s in Tilburg. Daardoor raken bijna honderd werknemers hun baan kwijt.

De Amerikaanse autofabrikant kondigde vorige week aan te stoppen met het assembleren van Model S en Model X in Tilburg. De auto’s worden hier in elkaar gezet, omdat er op de import van losse auto-onderdelen minder invoerrechten worden geheven dan op een complete auto.

De Tilburgse fabriek werd in september 2015 door topman Elon Musk persoonlijk geopend. Door recente aanpassingen in de beide automodellen is het voor Tesla echter niet langer rendabel om losse onderdelen in Nederland samen te voegen tot een nieuwe auto. 96 mensen komen hierdoor op straat te staan.

Gigafabriek Berlijn

Tesla verlegt zijn Europese activiteiten momenteel steeds meer naar Berlijn. Daar opent het binnenkort een gigafabriek. De activiteiten zullen er een stuk veelomvattender zijn dan die in Nederland. Zo wordt de nieuwe auto Model Y straks dáár geproduceerd. En ook de Model 3 zal er op termijn van de band rollen.

De autofabrikant zoekt nog naar mogelijkheden om de werknemers in de assemblagehal ander werk te bieden. De autofabrikant heeft in Tilburg ook nog een servicecenter, waar auto’s gerepareerd worden, en een groot Europees magazijn voor onderdelen. Hier werken volgens vakbond FNV nog eens circa 350 mensen.