Geen spijt van zelfstandig bestaan

In december is het vaak goed om terug te blikken op het afgelopen jaar; om de balans op te maken en alles in perspectief te zetten. Mijn eerste jaar als zelfstandige zit er alweer op en ik krijg regelmatig vragen als: ‘Hoe gaat het?’ ‘Wat ben je aan het doen?’ ‘Hoe bevalt het onder-nemen?’ En hoe vaak ik wel niet de vraag heb gekregen wanneer ik mijn eigen control tower begin… Bij deze dus mijn antwoord op deze vragen.

Ik kijk erg tevreden terug op mijn eerste jaar als zelfstandige. Ik heb er met mijn vrouw en twee kinderen goed genoeg van kunnen leven. De minimale doelstelling is daarmee behaald. Maar ik heb ook verschillende mooie dingen mogen doen. Zo was ik al direct finalist bij de verkiezing Supply Chain Interim Manager 2016.

Deze nominatie – met dank aan organisator BLMC – zorgde ervoor dat ik wat bekender ben geworden. De blogs en columns in Supply Chain Magazine dragen hier bovendien aan bij. Op het netvlies van anderen blijven, is toch wel een belangrijke voorwaarde om zelfstandig te kunnen opereren. Maar alleen van bekendheid kun je ook niet leven, dat realiseer ik mij al te goed.

Als docentbegeleider of examinator heb ik mezelf ‘in the picture’ gespeeld door zo’n twintig studenten Logistiek te begeleiden of te beoordelen bij het behalen van hun hbo-diploma. Tevens heb ik gastcolleges en presentaties verzorgd over ketensamenwerking in de praktijk bij verschillende organisaties.

Opdrachten

Ik heb bovendien de kans gehad om bij verschillende bedrijven in de keuken te mogen kijken en daar zijn opdrachten uit voortgevloeid. Zo wil een e-commercebedrijf een concept opzetten om met verschillende partijen crossborder ladingen te bundelen en heeft het me gevraagd om hierover mee te denken.

Bij een ICT-distributeur heb ik in samenwerking met verschillende disciplines een plan opgesteld en uitgevoerd om de supply chain-processen slimmer in te richten, met een interessante kostenreductie als gevolg.

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verpakken van kaas benaderde me met de vraag wat zij kunnen met supply chain management. Daar ben ik intussen als interim-manager gestart met het optimaliseren van (interne) supply chain-processen.

Het netwerk in foodretail heeft ervoor gezorgd dat ik met verschillende participanten in kaart ga brengen hoe het geluidsniveau bij de bevoorrading van supermarkten gereduceerd kan worden. We gaan dit vervolgens in 2017 ook in de praktijk toepassen en de resultaten publiceren.

Niet altijd opdrachten voor mij

Kortom: ik heb veel meer klanten of opdrachtgevers dan ik vooraf had ingeschat, maar steeds enkele dagen per week per opdracht. Hierdoor hebben klanten voldoende tijd voor de dagelijkse werkzaamheden en ik spreid de risico’s een beetje. Hoewel ik hierdoor wat makkelijker beschikbaar ben, heb ik toch niet alles zelf kunnen doen. Zo is iemand anders in mijn plaats naar de VS afgereisd om processchema’s in de automotive op te stellen.

Natuurlijk heeft ook niet elke vraag geleid tot werk. Er zijn ook een paar dingen niet doorgegaan, omdat prioriteiten toch wijzigden, iemand anders voor die specifieke klus geschikter leek te zijn volgens de opdrachtgever óf omdat ik het in het eerste gesprek, achteraf gezien, zelf heb verprutst. ‘Opstaan en doorgaan. Dat is dan ondernemen’, denk ik dan. Toch is het wel balen.

Lessen

Eén van de lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd: doe vooral wat je leuk vindt en waar je volgens anderen goed in bent. Om die reden heb ik soms bij mogelijke opdrachten doorverwezen naar iemand anders.

De tweede les is – nog meer dan vroeger – dat geduld een schone zaak is. Het voortraject duurt altijd langer dan je inschat. ‘Pushen’ heeft geen zin. Gelukkig heb ik de zogeheten ‘cold call’ niet hoeven maken. Dat is natuurlijk lekker.

Les drie is dat je altijd rustig moet blijven. In loondienst heb je zekerheid over salarisbetaling, vakanties en gewoon werk hebben. Als zelfstandige heb je dat allemaal niet en moet je het zélf regelen.

Mijn belangrijkste les is toch wel dat je vooral gedreven moet zijn om problemen bij bedrijven echt op te lossen. Als je dit in de praktijk brengt en niet alleen maar een mooi advies afgeeft, dan begrijpt iedereen dat dit tijd en geld kost.

Nu verder

Het jaar 2017 zie ik – gezien de lopende salestrajecten (vreselijk woord) – dan ook positief in. Leven met wat meer onzekerheid gaat me tot op heden wel goed af. De vraag is natuurlijk hoe dat zal zijn als het wat minder wordt. Ik kan alleen maar mijn stinkende best doen om dat te voorkomen. Ik heb tot op heden nog geen enkele spijt dat ik zelfstandig verder ben gegaan. Integendeel, wat is ondernemen leuk!

Mocht het onverhoopt fout gaan met Supply Chain Insight, dan heeft het zeker niet aan de start gelegen. Ik wil daarom bij deze graag alle klanten en relaties bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. De supply chain-wereld is zo klein dat we elkaar volgend jaar vast op de een of andere manier weer tegenkomen.

Edward Heijnen, zelfstandig interim-professional supply chain-procesverbeteringen

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Reageer gerust via e.heijnen@supplychaininsight.nl