Terug naar de basis van transport en logistiek

Ad van Goor en Hessel Visser hebben weer een vernieuwde versie van hun boek ‘Werken met Logistiek’ uitgebracht. Dit standaardwerk wordt al jaren in het HBO-onderwijs gebruikt voor kennismaking met het vakgebied logistiek. Tegelijkertijd komt Gerrit Nieuwenhuis met een nieuw boek: ‘Basisboek Transportmodaliteiten’, dat ingaat op de verschillende vormen van goederenvervoer via spoor, weg, lucht en over water.

De auteurs van ‘Werken met Logistiek’ hebben de cases en voorbeelden in de nieuwe druk geactualiseerd en nieuwe onderwerpen toegevoegd: een hoofdstuk over logistiek en e-commerce en een hoofdstuk over haven- en vervoerslogistiek. Daarnaast biedt deze in full colour vormgegeven uitgave toegang tot online studiehulp. Prima dat Visser en Van Goor de tijd en moeite nemen dit basisboek van tijd tot tijd te vernieuwen.

‘Werken met logistiek – Supply Chain Management’ (2015), door Hessel Visser en Ad van Goor. Uitgegeven door Noordhoff Uitgevers, 496 blz., € 63,50

 

Het no-nonsense ‘Basisboek Transportmodaliteiten’ heeft een duidelijke opbouw. Nieuwenhuis start echt helemaal bij het begin en gaat zelfs in op de vraag waarom goederen worden vervoerd. Hij voert de lezers hiermee zover terug naar de basis, dat de vraag rijst voor welk niveau dit boek eigenlijk is bedoeld. Dat de auteur het noodzakelijk vond om hierop in te gaan, bewijst wellicht dat het hoog tijd was om eens een boek over dit zeer actuele onderwerp uit te brengen.

Na de heldere uitleg van de begrippen verklaart Nieuwenhuis hoe de modaliteiten worden ingezet. Hij onderscheidt en behandelt hierbij drie verschillende vormen van (gecombineerd) goederenvervoer: intercontinentaal vervoer, shortsea en continentaal. Hij bespreekt verder de trends in het goederenvervoer, maar noemt geen namen van logistiek dienstverleners. Kortom, het boek is wat het pretendeert te zijn: een basisboek.

‘Basisboek Transportmodaliteiten’ (2015), door Gerrit Nieuwenhuis. Uitgegeven door Management Producties, 128 blz., € 34,45