Technologietrends 2023: driekwart IT-budget naar groei en prestatie

Kendrion

Hoe meer bedrijven de nadruk leggen op supply chain management, hoe meer Chief Supply Chain Officers (CSCO’s) hun kans grijpen om geld te steken in groei door middel van nieuwe technologie-investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van analistenbureau Gartner naar de belangrijkste supply chain-technologietrends voor 2023.

Door Henrieke Wagenvoort

Het onderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd onder 499 supply chain-leiders in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, West-Europa en de regio Azië/Pacific. 65 procent van de respondenten gaf aan te verwachten dat het gemakkelijker zal zijn om nieuwe technologie-investeringen te financieren, waarbij gemiddeld 73 procent van de IT-budgetten voor de supply chain dit jaar zal worden toegewezen aan groei- en prestatieverbeteringen.

Om te helpen sturen bij die investeringsbeslissingen presenteerden analisten van Gartner op een eerder deze maand in Florida gehouden driedaags symposium de acht belangrijkste supply chain-technologieën die – volgens hen – een groot deel van die investeringen zullen ontvangen.

‘De afgelopen drie door onzekerheid gekenmerkte jaren hebben de grens tussen bedrijfs- en technologiestrategieën zodanig vervaagd dat ze samen moeten worden beschouwd’, stelt Simon Jacobson, VP Analyst bij Gartner. ‘Supply chain-leiders moeten inzicht hebben in de strategische, ontwrichtende en onvermijdelijke technologieën die hun planningsprocessen de komende vijf jaar zullen beïnvloeden.’

Actionable AI

technologietrendsDe eerste van de supply chain-technologietrends die Gartner onderscheidt, is actiegerichte Artificial Intelligence. Deze zorgt voor betere datagestuurde beslissingen door de probleemoplossing van mensen na te bootsen. Dit gebeurt door alternatieven mee te nemen en mensen op de hoogte te houden voor de validatie hiervan. Actiegerichte AI ontdekt op die manier patronen gebaseerd op beslissingen en ervaringen uit het verleden die vervolgens ingezet worden om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden in de wereld.

Smart Operations

Smart Operations, als tweede technologietrend, breidt het al bestaande concept van smart manufacturing uit tot álle operationele kerncapaciteiten. Daarbij gaat het om het arrangeren van een netwerk van de diverse en gedistribueerde processen en de onderliggende systemen en gegevens die deze ondersteunen. De maakindustrie loopt voorop bij het nastreven van dergelijke slimme operaties, maar ook logistieke bedrijven omarmen inmiddels in rap tempo het potentieel van dit idee om hun bedrijven te transformeren, aldus Gartner.

Mobile Asset Optimization

Deze derde trend maximaliseert het gebruik van de mobiele middelen van een onderneming door het combineren van business proces software, sensorische technologieën en operationele onderzoekstechnieken voor optimalisatie en business intelligence. Dit heeft gevolgen voor het warehouse, waar slimme robots de aandacht – en de investeringen – opeisen. Buiten het warehouse kunnen platforms voor transport visibility de activiteit en capaciteit van vervoerders tonen, waardoor de samenwerking tussen verladers, vervoerders en logistieke dienstverleners wordt verbeterd.

Industry Cloud Platforms

Deze cloud-platforms combineren software-as-a-service (SaaS), platform-as-a-service (PaaS) en infrastructure-as-a-service (IaaS) met specifieke functionaliteit voor verticale, industriële gebruikssituaties. En dan niet als voorgedefinieerde, eenmalige verticale SaaS-oplossingen, maar als flexibel samen te stellen platforms, ondersteund door tal van branchespecifieke mogelijkheden. In feite veranderen ze een cloud-platform zo in een bedrijfsplatform en breiden ze een instrument voor technologische innovatie uit tot een instrument dat ook dient als instrument voor bedrijfsinnovatie, aldus Gartner.

Employee Engagement

De trend Employee Engagement is een reeks van tools en toepassingen die worden gebruikt om bedrijven te helpen de prestaties, de tevredenheid en het behoud van hun werknemers te verbeteren. Deze trend kan mixed reality en mobiele devices bevatten om inhoud te bieden die het werk verbetert, wearables voor veiligheids- en locatiebeheer, samenwerkingstools etc. Dergelijke technologie-investeringen moeten volgens Gartner wel worden verankerd in een bredere personeelsstrategie die kennismanagement, ontwikkeling van vaardigheden en training omvat.

Composable Application Architecture

Deze samengestelde bedrijfsapplicaties – de zesde van de technologietrends – zijn ontworpen volgens de kernprincipes van modulariteit, autonomie, orkestratie en ontdekking, met een specifieke business use case. De ingekapselde softwarecomponenten vertegenwoordigen volgens Gartner een goed gedefinieerde bedrijfscapaciteit die als zodanig herkenbaar is voor een eindgebruiker.

Cyber Resilient Supply Chains

Naarmate supply chains meer geavanceerde technologieën implementeren, voegen ze ook extra ketenpartners, verkopers en dienstverleners toe aan hun ‘digitale’ supply chain. Elke toevoeging van een externe entiteit houdt volgens Gartner echter ook extra digitale connectiviteit en grotere kwetsbaarheden en risico’s op het gebied van cybersecurity in. Hiervoor zijn volgens het analistenbureau tools, processen en mechanismen nodig om de beveiligingsrisico’s, veroorzaakt door de extreme heterogeniteit van supply chain-technologieën en deelnemers aan het ecosysteem, te beperken.

Supply Chain Integration Services

De laatste van de acht door Gartner genoemde technologietrends, die van Supply Chain Integration Services, omvat technologieplatforms, integratieteams, strategische besluitvorming over welke applicaties wanneer en hoe met elkaar moeten worden verbonden, en ten slotte cloud-diensten om deze integraties te beheren. Supply chain-integratiediensten verheffen volgens Gartner de integratie van een tactische, uitvoeringsgerichte en technische kijk op systeeminteroperabiliteit tot een strategiegedreven visie op een meer verbonden wereld.