Technologie verbetert werkgeluk logistiek medewerkers

Bijna de helft van de logistiek medewerkers (46%) is van mening dat technologische ontwikkelingen als AI en robots een positieve invloed hebben op hun baan. Dat blijkt uit onderzoek van Quinyx onder 451 logistiek werknemers, onder andere werkzaam in transport, opslag, verzending en distributie. Medewerkers geven vooral aan dat technologie hun werk efficiënter maakt en de kwaliteit ervan verbetert.
De belangrijkste reden waarom logistiek medewerkers technologie als positief ervaren, is omdat het hun werk sneller en efficiënter maakt (58%). ‘Door AI-gestuurde systemen en automatisering kunnen ze tijdrovende handmatige taken verminderen. Denk aan slimme magazijnsoftware die real-time orders optimaliseert’, meldt Jan de Rooij, Country Manager Benelux & UK van Quinyx, een aanbieder van AI-gestuurde workforce management software.
Een andere reden is dat technologie de kwaliteit van het werk verbetert, zo geeft 50 procent aan. ‘Wanneer medewerkers minder tijd kwijt zijn aan repetitieve taken, zoals het handmatig scannen van pakketten of het invoeren van orders, hebben ze meer ruimte om zich te focussen op complexere taken. Dit verhoogt niet alleen hun werkplezier, maar draagt ook bij aan een soepeler logistiek proces’, licht De Rooij toe.
AI geeft medewerkers meer grip op hun werkweek
Technologie speelt niet alleen een rol in efficiëntie en kwaliteit bij de werkzaamheden van logistiek medewerkers, maar kan ook op de achtergrond helpen bij een betere werkervaring. AI-gestuurde systemen optimaliseren bijvoorbeeld roosters, waardoor medewerkers meer invloed krijgen op hun werktijden en er minder onverwachte roosterwijzigingen plaatsvinden.
‘Door AI-gestuurde planning krijgen medewerkers eerder inzicht in hun rooster en worden wijzigingen geminimaliseerd. Dit helpt hen om werk en privé beter op elkaar af te stemmen, waardoor ze minder last hebben van roosterstress en bovendien meer grip krijgen op hun werkweek. Dat draagt bij aan meer werkplezier en tevredenheid op de werkvloer’, aldus De Rooij.