Technisch textielproducent TenCate reorganiseert

Het Almelose hightechbedrijf TenCate heeft last van bezuinigende overheden, vooral in de Verenigde Staten, en verwacht niet langer het winstniveau van 2011 te behalen. Zo meldt het FD op 21 juli 2012. Andere overheden bestellen wel meer beschermende weefsels, maar die orders compenseren de omzetdaling in de VS niet. Als gevolg hiervan gaat TenCate ‘over de volle breedte’ van de organisatie enkele honderden banen schrappen en wil het bedrijf sterker inzetten op de groei van composieten, materialen die zijn opgebouwd uit verschillende componenten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bestelt minder bepantseringsmateriaal en beschermende weefsels voor uniformen van militairen. Bovendien zijn er dit jaar Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij de twee grote politieke partijen lijnrecht tegenover elkaar staan in hun beleid en dus maakt de Amerikaanse overheid een pas op de plaats. Dat stelt Frank Spaans, directeur van technisch textielproducent TenCate, dat vrijdag een winstwaarschuwing gaf.

Het technologiebedrijf gaat sterker inzetten op groei van composieten. In de olie- en gassector, vliegtuigindustrie en automotive wordt hier steeds meer van gebruikt, in plaats van aluminium en staal. ‘We zullen ons meer gaan richten op de automobielindustrie. Nieuwe modellen auto’s die over enkele jaren te koop zijn, zullen vaker zijn uitgerust met composietmaterialen’, aldus Spaan.