Teamsport S&OP

Supply chain management draait allemaal om samenwerking, net als bij teamsporten. In de steeds serieuzer wordende bedrijfssport Sales & Operations Planning, voor de kenners S&OP, trekt de supply chain manager meestal de kar in het veld. Maar de trainer/coach moet wel duidelijk de lijnen voor de wekelijkse S&OP-wedstrijd hebben uitgezet.

In de geweldige, waargebeurde film Moneyball uit 2011 speelt Brad Pitt de general manager Billy Beane van het honkbalteam Oakland Athletics. Zijn club heeft een relatief klein budget en moet de beste spelers verkopen aan de grote clubs om financieel overeind te blijven. In het begin van de film zit Beane met zijn talentscouts om de tafel om over de vervanging van de sterspelers te praten. De scouts praten een voor een over de speelstijl van mogelijke nieuwe spelers. Beane kijkt als leider van de vergadering met toenemende ergernis naar het eindeloze geklets van de scouts, wrijft vermoeid een paar keer over zijn gezicht en maakt ten slotte een blablablagebaar met zijn hand.

De scouts kijken hem aan. ‘Wat is het echte probleem?’ vraagt Beane aan de leider van de scouts, die er omheen draait. In totaal stelt hij vier keer deze vraag. Wanneer een juist antwoord uitblijft, geeft hij zelf een heldere analyse van het probleem. Het gaat niet om de speelstijl van de mogelijke spelers, maar om hun prestaties, hun harde, individuele wedstrijdstatistieken. ‘Het zijn de hele tijd dezelfde praatjes, alsof jullie jeans verkopen’, merkt Beane op, die de oplossing in het gebruik van uitgebreide spreadsheets ziet.

Deze vergadering uit Moneyball is te vergelijken met een Executive S&OP-meeting. Alleen zou de vergadering om harde cijfers moeten gaan en het vinden van een oplossing, bij S&OP vaak het gat tussen het budget en de forecast. Het is essentieel dat in het crossfunctionele S&OP-team verkoop, marketing, productie, logistiek, productontwikkeling en finance zijn vertegenwoordigd. Maar daarnaast moeten de spelers ook specifieke rollen vervullen: de pinchhitter, de analyserende veldspeler, de resultaatgerichte beslisser en de notulerende en kwaliteit bewakende achtervanger. De supply chain manager moet als teamleider deze rollen overzien voor een succesvolle S&OP-competitie.

ir. Martijn Lofvers
hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl