Tata Steel verkort doorlooptijden met Cordys

Toen Tata Steel de productie en supply chain wilde optimaliseren met het oog op de toenemende vraag en de kortere doorlooptijden, bleek de aanwezige IT-infrastructuur te complex te zijn geworden om snel hierop te kunnen reageren. ‘De concurrentie is groot en om de doorlooptijden in de supply chain te verkorten, moesten er 2.000 nieuwe interfaces worden gebouwd’, zegt Jan Brasser, manager Middleware & Integration Services Europe, in een interview met Supply Chain Magazine.

Tata Steel levert staalproducten en bijbehorende diensten aan verschillende markten. De bouwsector, autofabrikanten, producenten van consumentenproducten, producenten van graaf-, hijs- en mijnbouwmachines en de verpakkingsindustrie zijn de grootste afnemers. De marges zijn minimaal en de concurrentie is groot. Het is voor de continuïteit van het bedrijf daarom belangrijk dat de concurrentiekracht wordt vergroot en de kosten worden beperkt.

2.000 interfaces
Tata Steel heeft in Europa drie grote geïntegreerde staalfabrieken in Port Talbot, Scunthorpe en IJmuiden. De prioriteit ligt op het zo efficiënt mogelijk vervaardigen van hoogwaardig staal. Naast zo’n 170 productie-installaties heeft de fabrikant ter ondersteuning van het productieproces vele operationele systemen, zoals ERP-systemen van SAP en Invera/Stratix, Factory Planner van JDA, een aantal mainframesystemen en Manufacturing Execution Systemen.

‘In één productielijn zitten veel stappen. In de huidige situatie maken veel IT-systemen een planning per installatie. Om de doorlooptijd te verkorten en voorraden in de keten te reduceren, hebben we echter een planning nodig die inzicht geeft in alle stappen in de lijn. Op die manier kunnen productie-installaties op elkaar worden afgestemd’, zegt Brasser. In het kader van het project ‘Supply Chain Transformation’ was berekend dat er 2.000 nieuwe interfaces nodig waren om de verschillende installaties en softwaresystemen via berichtenverkeer met elkaar te laten communiceren.

Beschikbaarheid
De oude manier is het bouwen van point-to-point interfaces, maar dat kost gemiddeld 2,5 dag per interface. Tata Steel zocht daarom naar een andere oplossing in de sfeer van een service georiënteerd platform dat de belangrijkste operationele systemen op een slimmere en efficiëntere manier aan elkaar kan koppelen. Hierbij deed het bedrijf onderzoek naar SAP PI en PO, IBM Websphere Messagebroker, Software AG webMethods, Oracle Fusion of Cordys Business Operations Platform.

Een aantal platforms vielen af omdat ze op te weinig fronten een functionele fit hadden. Een van de belangrijkste voorwaarden die de producent aan de oplossing stelde, was de beschikbaarheid. ‘Het systeem moet het altijd doen want de kosten van downtijd zijn gigantisch.’ Uiteindelijk viel de keuze op het Cordys Business Operations Platform dat zal worden gebruikt voor de integratie van de ERP-, mainframe-, MES- en andere operationele systemen. Jaarlijks wisselen deze systemen 1,5 miljard berichten uit.

Met Cordys, het platform van het gelijknamige bedrijf dat in 2000 werd opgericht door Jan Baan, kan Tata Steel in Europa intensief gebruik maken van alle legacy systemen. ‘Doorslaggevend voor de keuze waren de mogelijkheid tot het bouwen van herbruikbare services en de mogelijkheid om met meerder bouwteams gelijktijdig te kunnen werken, door de verschillende rollen die zijn gedefinieerd. De integratiescenario’s zijn opgehakt in blokken, waardoor verschillende teams tegelijk met Cordys kunnen werken. We kunnen hier veel doorlooptijd in het bouwproces mee besparen’, aldus Brasser.