Synergie in logistiek

In het boek ‘Logistics Clusters’ begint Yossi Sheffi met een uitvoerige beschrijving van modeketen Zara en vervolgens van de Spaanse visleverancier Caladero. De reden waarom Sheffi, professor aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, deze bedrijven aanhaalt is omdat ze samen vliegtuigcapaciteit van en naar Zuid-Afrika inkopen vanuit Zaragoza. In Zaragoza, precies tussen Madrid en Barcelona, is vrijwel uit het niets een compleet en multifunctioneel logistiek park uit de grond gestampt vanaf 2002.

Sheffi gaat in dit zeer goed gedocumenteerde boek helemaal terug naar de Nederlandse VOC. Naast Rotterdam en de investeringen in de Tweede Maasvlakte beschrijft hij ook de ontwikkeling en strategie van Singapore en Panama. Deze havens zien congestie als bewijs van de hoge waarde van deze locatie en een uitdaging om uit te breiden en te innoveren.

Behalve fysieke clusters van logistiek noemt hij ook de essentiële infrastructuur voor logistiek onderwijs. In Zaragoza zit een HBO- en universitaire opleiding op de campus van het logistiek park. En Nederland heeft in Breda, nog zonder een echte campus, Dinalog opgericht om logistieke- en supply chain research te clusteren.

Hoewel dit boek een groot deel gaat over regionale (overheids)initiatieven voor het ontwikkelen van logistieke clusters, haalt Sheffi ook een aantal praktijkvoorbeelden van individuele bedrijven aan om samen te werken.

‘Logistics Clusters. Delivering Value and Driving Growth’ (2012), door Yossi Sheffi. Uitgegeven door MIT Press, 356 blz., €26,99

Oordeel: ****