Supply chain-vrouwen helpen elkaar naar de top

supply chain-vrouwen

‘Hoe kunnen we meer vrouwen in het vakgebied supply chain management krijgen?’ Dat is het onderwerp dat doorlopend op de agenda staat van Anita Arts, Managing Director Global Supply Chain bij kabelconcern Liberty Global International. Voor de tweede keer hostte zij daarom de bijeenkomst van de ‘Superwomen of the supply chain’ op 8 maart in Schiphol-Rijk.

Door Marieke Lenstra

Op initiatief van Supply Chain Media vlogen op Internationale Vrouwendag zo’n dertig gepassioneerde en inspirerende supply chain-directeuren uit heel Europa weer in. Niet alleen om inhoudelijk met elkaar te spreken over het vakgebied, maar ook om ervaringen en ideeën uit te wisselen om meer vrouwen richting topfuncties in supply chain management te krijgen.

Ambassadeur van de bijeenkomst, Anita Arts, trapte af met een uiteenzetting over de supply chain van Liberty Global. Het kabelconcern heeft 22 miljoen klanten en 35.000 Stock Keeping Units in de supply chain. ‘Ons wereldwijde supply chain-team werkt zowel intern als met onze klanten samen over de gehele supply chain heen. Wij zorgen ervoor dat klanten service hebben wanneer ze dat willen. Het enige waar zij zich druk over hoeven te maken, is dat ze snel internet hebben en de content die ze willen’, zei Arts. Ze had een aantal mensen uit haar team uitgenodigd om ook bij de bijeenkomst te zijn.

Karin Visser (foto) van executive search-bureau Korn Ferry presenteerde resultaten van een onderzoek onder 57 vrouwelijke (voormalige) CEO’s. Eén van de doelstellingen was het pad naar de functie van CEO inzichtelijk maken. Maar liefst 65 procent van de respondenten realiseerde zich pas dat ze CEO kon worden toen iemand anders het zei. Voor 6 procent van de vrouwen gold dat het pas duidelijk werd toen ze een hoge functie bereikten, 12 procent wilde het al heel lang en bij 7 procent had het nooit op het verlanglijstje gestaan.

Gedragspatronen

Verder bleek dat de manier waarop vrouwelijke CEO’s hun carrière benaderden grofweg vier verschillende gedragspatronen kent. De focus lag bij de respondenten ofwel op het iedere keer vinden van een nieuwe uitdaging, dan wel op het verkrijgen van een bedrijfsbreed perspectief, het bouwen van nieuwe business of het nastreven van een bepaald carrièrepad en ervoor zorgen dat er geen afleiding kwam. Bovendien blijkt dat een sterke ‘vaderfiguur’ en een ondersteunende partner belangrijk zijn.

Vrouwen waren gemiddeld 50,9 jaar oud toen ze voor het eerst CEO werden, mannen 46,8 jaar. Vrouwen zouden eerder klaar kunnen zijn, maar doen er uiteindelijk langer over om CEO te worden. Vissers advies voor de vrouwen: ‘Wandel niet, maar rén naar P&L-ervaring. Zoek naar uitdagingen en leer ervan. Het gaat om wie je kent, wat je weet en wie ervan op de hoogte is wat jij weet.’ Voor de mentors/sponsors en organisaties zelf had ze ook nog wat tips.

Kop koffie drinken

Lucy Harding van Odgers Berdtson bood ook interessante inzichten vanuit haar ervaring als headhunter. ‘Verzoeken om een kop koffie te drinken, komen negen van de tien keer van mannen, zonder dat ze per definitie op zoek zijn naar een nieuwe baan.’ Daarnaast weten mannen volgens haar vaak veel beter wie hen gaat helpen. ‘Mannen gaan vaker naar kleinschalige diners met invloedrijke personen waar ze kwaliteitsconversaties hebben, terwijl vrouwen vaker grootschalige, formele bijeenkomsten bijwonen. Vrouwen gaan vaker naar hun werkgever en nemen de kennis mee terug, terwijl mannen vaker voor zichzelf gaan.’

Op zich hadden de aanwezige vrouwen hier wellicht al een stap gemaakt: ze waren naar Liberty Global gekomen voor hun werkgever, maar het meest voor zichzelf.

supply chain-vrouwen