Supply chain verlangt nu nieuwe vaardigheden

nieuwe vaardigheden

Na de pandemie zijn de supply chains weer grotendeels terug bij af – maar met een grote behoefte aan nieuw talent en nieuwe vaardigheden, blijkt uit een recente studie van Korn Ferry. Bijna acht op de tien supply chain executives zoeken nu met name werknemers met een flexibele mentaliteit. Ook wordt meer gezocht naar experts in communicatie (61%) en mensen met ervaring met het opbouwen van een team of organisatieontwerp (57%). ‘De industrie is zo sterk veranderd dat er geen lijn van opvolging is met de vaardigheden om deze nieuwe rollen te vervullen’, stelt Melissa Hadhazy, senior client partner bij de consultant.

In het rapport combineert Korn Ferry interviews en enquêtes van honderden executives met eigen onderzoek om te zien hoe supply chain-talent verandert, waar organisaties dit talent vinden en welke vaardigheden in de toekomst nodig zullen zijn. De deelnemers aan het onderzoek kwamen uit verschillende sectoren – waaronder logistiek, productie, retail en consumentenproducten – en bekleedden functies als CEO’s, Chief Supply Chain Officers en Managing Directors.

De resultaten onderstrepen hoe supply chain-leiders worstelen om talent te vinden met de vaardigheden die momenteel zo dringend nodig zijn. Veel van de functies en vaardigheden die bedrijven moeilijk kunnen invullen, behoren ook juist tot de meest kritieke in de supply chain. Zo zegt 57 procent van de deelnemers aan de enquête problemen te ervaren bij het vinden van talent met kennis van de end-to-end supply chain; volgens Korn Ferry een bewijs van de voortdurende ontwrichting in de sector.

Andere gebieden waarop leiders problemen ervaren, zijn het vinden van mensen met transformatie-ervaring (43%) en data-analyse- en rapportagecapaciteiten (41%). Meer dan 40 procent van de respondenten meldt ook een gebrek aan digitale betrokkenheid bij het midden-, hoger en uitvoerend management.

Sociale vaardigheden

Maar het zijn niet alleen digitale, operationele en traditionele harde vaardigheden die nodig zijn, aldus Hadhazy. Volgens haar vereist de overgang van silovormige supply chain-processen naar meer bedrijfsoverstijgende netwerksystemen, in combinatie met de vraag van consumenten naar meer inzicht in duurzaamheid en sociale impact, sociale vaardigheden die voorheen niet van supply chain-leiders werden gevraagd. Samenwerking, communicatie, het vermogen om met ambiguïteit om te gaan en andere soft skills zijn volgens haar van cruciaal belang voor de huidige leiders in supply chain.

Bedrijven geven daarnaast ook aan dat ze niet alleen op interne training en ontwikkeling kunnen vertrouwen om aan hun talentbehoeften te voldoen. Daarom zegt iets minder dan 60 procent van de supply chain executives dat ze buiten hun sector op zoek gaan naar talent met relevante vaardigheden. Tegelijkertijd meldt 62 procent van de ondervraagden ook bij de interne zoektocht naar toekomstige leiders in de supply chain búiten de functie te kijken.

Supply chain aantrekkelijker voor jong talent

Als er één voordeel is geweest van de afgelopen twee jaar van krantenkoppen over supply chain, is het wel dat het bewustzijn over het vakgebied is toegenomen en het aantrekkelijker is geworden voor jong talent, stelt Korn Ferry. En meer van deze jongere professionals kiezen ook voor een carrière in supply chain vanwege de impact ervan; ze willen helpen bij hernieuwbare energiemogelijkheden, meer gediversifieerde leveranciers en andere ESG-kwesties.

‘Jonge professionals zijn geïnteresseerd in supply chain omdat het kansen biedt een verschil te maken’, aldus Hadhazy, die eraan toevoegt dat de toegenomen aandacht voor het vakgebied ook inhoudt dat bedrijven nu moeten gaan werken aan de opbouw van een betrouwbare lijn van opvolging van talenten voor de toekomst.