Supply chain software enorm in trek

Supply chain software staat in de huidige moeizame economie opvallend genoeg zeer in de belangstelling. Een groeiend aantal bedrijven implementeert software voor Sales & Operations Planning (S&OP) en supply chain visibility. Ook hebben de nodige overnames in deze softwaremarkt plaatsgevonden. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse marktinventarisatie door Supply Chain Magazine, leidend tot de inmiddels wereldwijd bekende IT Subway Map.

 

Uit de input van de geraadpleegde softwareleveranciers voor de SCM IT-metrokaart blijkt dat bedrijven meer en meer hun processen voor S&OP ondersteunen met specifieke software. Naast de S&OP-software van gerenommeerde bedrijven als SAP, Infor, OM Partners, Slimstock en Quintiq, hebben inmiddels dertien bedrijven in Nederland de oplossing in de cloud van Amerikaanse nieuwkomer SteelWedge geïmplementeerd. Ook de oplossing voor supply chain visibility en communicatie van de Nederlandse startup TradeCloud krijgt zijn eerste gebruikers.

Naast deze nieuwe oplossingen blijft de meer traditionele software voor ERP, WMS en TMS opvallend in trek. Het is interessant om te zien dat de Nederlandse Cape Groep de nodige implementaties van supply chain apps op gebied van transportmanagement heeft gerealiseerd. Op gebied van warehouse management komt a-SIS, een onderdeel van de Franse leverancier van magazijnmechanisatie Savoye, en het Amerikaanse bedrijf HighJump op de Nederlandse markt. Een interessante nieuwkomer op gebied van transportmanagement in Nederland is de softwareleverancier Tesi, een gevestigde naam in Italië. Op gebied van overnames is sinds de vorige inventarisatie een jaar geleden ook het nodige gebeurd. RedPrarie is inmiddels onderdeel van JDA.

De Canadese speler Descartes heeft de softwareleverancier voor douaneafhandeling KSD overgenomen. Kewill, dat vorig jaar Minihouse – een concurrent van KSD – heeft overgenomen, heeft recentelijk de overname van Four Soft, leverancier van WMS en TMS, bekendgemaakt.

Download: SCM IT Subway Map 5.0