Supply chain managers in trek op arbeidsmarkt

De vraag naar supply chain managers en planners neemt flink toe. Het aantal vacatures binnen het totale vakgebied supply chain management is in het tweede kwartaal met ruim 4 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Aandacht voor ketensamenwerking en efficiënte uitvoering zorgen voor de groei in de vraag, blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

De vraag naar supply chain managers stijgt met maar liefst 63 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van een jaar eerder. ‘Het inrichten van nieuwe delivery-concepten en de focus op het optimaliseren van de planning en logistiek binnen zowel de industrie als logistieke dienstverlening zorgen voor een toenemende vraag naar supply chain managers’, aldus Hilbrand van der Kooi, business development manager SCM&P bij Yacht.

Ook aanbod in kaart gebracht

Naast de vraag naar supply chain professionals is nu ook het aanbod van professionals in kaart gebracht tot op regionaal niveau. Bronnen die gebruikt worden om dit aanbod inzichtelijk te maken zijn afkomstig van CBS, EuroStat en het UWV en worden aangevuld met Yacht’s eigen Beroeps Arbeidsmarkt Survey. De vraag gedeeld door het aanbod levert de arbeidsmarktspanningsindicator op.

Regionaal grote verschillen

De spanningsindicator voor supply chain management staat voor dit kwartaal op 1,4: een krappe arbeidsmarkt. Wel zijn regionaal grote verschillen te zien. Duidelijk waarneembaar is de krapte rond de nationale transportas (van de haven van Rotterdam naar het Duitse achterland). Opvallend is ook de spanning in de regio’s Utrecht en Zwolle. In die regio’s is de afgelopen periode flink geïnvesteerd in warehouse- en distributiefaciliteiten.