Supply chain manager: spelverdeler van het elftal

 

Nu het Nederlands voetbalelftal inmiddels de finale van het WK 2010 heeft bereikt, is het voor supply chain professionals goed om te kijken wat ze hiervan kunnen leren. Bondscoach Bert van Marwijk heeft een duidelijke missie, namelijk Nederland wereldkampioen maken. Hij heeft deze heldere missie al op zijn eerste dag als bondscoach aan zijn jongens kenbaar gemaakt. Dus alle spelers weten wat de bedoeling is.

Tijdens de WK is duidelijk te zien dat het Nederlands elftal een consistente strategie heeft. Het gaat niet om het mooi spelen, maar om het bereiken van resultaat. En dat vereist discipline en rust in het veld. Laat je niet provoceren zoals in het verleden vaak op kampioenschappen Nederland is overkomen. Maar houd rust en overzicht. Kortom, een juiste instelling.

De voetbalopstelling is ook cruciaal. Alle spelers moeten van elkaar weten wie welke rol vervult, ook om deze eventueel over te nemen van een ander. Een toch vaak onderbelichte rol is die van Mark van Bommel, de spelverdeler die het overzicht heeft en als draaischijf van het team fungeert.

De supply chain manager heeft binnen het bedrijf de rol van spelverdeler, net als Mark van Bommel. Hij verzorgt de opbouw richting de voorhoede die uit Marketing, Verkoop en Customer Service bestaat. Hierbij spelen Inkoop en Operations/Logistiek op de beide flanken van het middenveld ook een belangrijke, ondersteunende rol: zorg dat de voorhoede kan scoren, vraag en aanbod bij elkaar brengen.

De backoffice, bestaande uit Finance, IT, HR en Algemene Zaken, vormt de achterhoede van het bedrijfselftal. Hierbij krijgt Finance meer de rol als libero: als de bedrijfsfinanciering is geregeld moet hij af en toe naar voren voor de verdeling van het werkkapitaal op de helft van de tegenstander. (Lees ook: www.supplychainmagazine.nl/financiele-libero.) Juridische zaken is de Maarten Stekelenburg van het bedrijf, die als keeper ervoor zorgt dat het bedrijf compliant is en geen juridisch tegendoelpunten krijgt.

Op de reservebank zitten een aantal high potentials. Dus de spelers in het veld weten dat ze moeten presteren, want anders worden ze gewisseld. De CEO/bondscoach kan ook andere type spelers inzetten. De voorhoede kan worden versterkt met een extra aanvaller in de vorm van Business Development, maar dat gaat ten koste op een andere plek in het bedrijfselftal. In bepaalde branches, zoals in de hightech, zal in plaats van Algemene Zaken eerder Research & Development een basisplek hebben.

Bedrijven kunnen nog veel leren van het WK Voetbal. Weten alle spelers in uw bedrijf wat de missie is en de bijbehorende strategie? En kennen de spelers de veldopstelling en elkaars rol? Kunnen zij andermans rol ook overnemen bij een plotselinge blessure of een doorbraak van de tegenstander?

Veel kijkplezier aanstaande zondag tijdens de finale!

ir. Martijn Lofvers, hoofdredacteur Supply Chain Magazine
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl