Supply Chain Magazine november 2019 | Globalisering

Inhoudsopgave Supply Chain Magazine 7
Verschijningsdatum: 15 november 2019

14 | Profile Frans Pannekoek

Tony’s Chocolonely is één van de bekendste voorbeelden van bedrijven die streven naar een eerlijke verdeling van inkomsten onder alle partijen in de supply chain. Welke keuze maakt Frans Pannekoek, als Head of Operations verantwoordelijk voor de inrichting van de supply chain en de productieprocessen, om Tony’s missie – 100 procent slaafvrije chocolade – waar te maken?

22 | Lage lonen niet zaligmakend

Van een trek naar het oosten is in de industrie niet langer sprake meer. Een vestigingsplaats met lage lonen is niet zaligmakend. Andere factoren zijn belangrijker geworden bij supply chain network design, zoals een flexibele, responsieve en veerkrachtige supply chain. En een locatie met een stabiel politiek overheidsklimaat is steeds lastiger te vinden.

30 | Herontwerp van processen

Bedrijven krijgen een steeds concreter beeld van de digitale transformatie die zij willen doormaken. De wens die met stip op nummer 1 staat, is een vrijwel autonome end-to-end-afhandeling van alle administratieve processen die onderliggend zijn aan sales, operations en inkoop. De IFS World Conference bood inspiratie hoe je dit aanpakt.

36 | Schaalvergroting in e-fulfilment

De aanhoudende groei van e-commerce betekent dat e-fulfilment-dienstverleners zich meer specialiseren en groeien qua omvang van de logistieke operaties. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Supply Chain Magazine in samenwerking met Logilex. De resultaten werden vergeleken met een eerder onderzoek onder 120 e-fulfilment providers in Nederland in 2017.

Verder in dit nummer:

8 | Nieuws

  • Nepscenario’s bedrijven voor noodsituaties
  • Hamsterwoede Britten beïnvloedt export
  • ‘Circulaire economie gaat lineaire economieën vervangen’

20 | Herbekijk uw netwerk

Stel uw supply chain-netwerk ter discussie en bekijk uw netwerk opnieuw en opnieuw. Dat betoogt Pieter Bauwens, Principal bij Chainalytics in zijn Preek. De reden erachter: we worden al lang met termen als flexible, agile en responsive om de oren geslagen, maar dankzij mensen als Donald Trump en Boris Johnson is er echt geen ontkomen meer aan.

29 | Impact Brexit

Aan de brexit-soap wordt weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd: het Verenigd Koninkrijk gaat nu op zijn vroegst per 31 januari de EU verlaten. Het Global Network Model van de KU Leuven en het CIPS becijferden alvast de impact op bijvoorbeeld het banenverlies, de voorraad en de leveranciersalternatieven die beide zijden (EU en VK) achter de hand hebben.

35 | Dilemma

Janneke van den Broek, eigenaar van Moving Chains, las recent over het dilemma rondom zelfrijdende auto’s. Zo moet het algoritme bij een gevaarlijke situatie bijvoorbeeld kiezen tussen het leven van een baby of een bejaarde. Nu gaat het bij supply chain-besturing zelden over de keuze tussen leven en dood, maar het zette haar in deze column wel aan het denken.

45 | Career moves

‘Mijn vorige baan was klaar, althans het werk zat erop voor mij.’ Met die woorden geeft Manager schade bij de NAM Charles Gevers de reden aan om te kijken naar een andere baan, die hij vond als verantwoordelijke voor inkoop en logistiek bij Gutami Solar. ‘Ik wilde terug naar mijn inkoop- en logistieke roots en ook wilde ik graag eens werken met nieuwe bronnen van energie.’

Benieuwd naar het hele magazine? Neem dan nu een abonnement op Supply Chain Magazine!