Supply chain leiderschap

In hoeverre is supply chain leiderschap specifiek voor de functie van supply chain directeur? Zijn er verschillen met algemeen leiderschap of met die voor functies als finance, sales en marketing? Die vragen hielden me gisteren bezig toen ik de tweede sessie van SCELP bijwoonde in de ridderzaal van kasteel Nijenrode. Het eind vorig jaar opgerichte Supply Chain Excellence Leadership Platform organiseerde een avondprogramma met als thema ‘Leiderschap in de supply chain’.

Vier supply chain directeuren, waaronder de Supply Chain Professional 2011 Erik Brouwer van Perfetti Van Melle, hadden het inspirerende programma samengesteld. Zelf kwamen ze met de in hun ogen zes kenmerken en eigenschappen van supply chain leiderschap, waaronder visionair en strategisch denken en vertrouwen opbouwen. Aan de vier ronde tafels in de ridderzaal brandde enerverende discussies los of deze lijst compleet was.

Tijdens de plenaire reflectieronde zei een supply chain directeur dat het integrale procesdenken en het aanbrengen van structuren ontbrak. Een ander zei dat de huidige supply chain leider de CEO van gisteren is. Tegengas durven en kunnen geven tegen andere directeuren bleek ook een belangrijke vereiste voor een supply chain leider. Maar op de vraag of deze zes kenmerken specifiek zijn voor een supply chain leider kwam niet helemaal een eensluidend antwoord.

Twee onderhoudende sprekers, HR-directeur Robbie Pastoor van Perfetti Van Melle en directiecoach Kasper Klaarenbeek, gaven elk kort hun eigen verfrissende visie op algemeen leiderschap. Dit leidde eigenlijk alleen maar verder van het antwoord op mijn vraag. Avondvoorzitter professor Jack van der Veen van Nyenrode vond het eigenlijk geen probleem dat er vragen open blijven om in de nabije toekomst een antwoord te krijgen.

Uphill battle

Maar ik denk dat ik na gisteren voor mij zelf al een antwoord op mijn vraag heb gevonden. Als ik kijk naar de functie van supply chain manager/directeur, dan zie ik een belangrijke uitdaging. Om echt integraal ketendenken te kunnen toepassen is het noodzakelijk dat de functies Planning, Inkoop, Productie, Logistiek en eigenlijk ook Service onder de supply chain directeur valt. Twee weken geleden had ik een uitgebreid interview met een Franse VP Supply Chain Europe van een farmaceutisch bedrijf. Hij had er jaren voor gestreden om de bovenstaande functies (behalve niet-product gerelateerde inkoop) in zijn verantwoordelijkheidsgebied voor Europa te krijgen. Nu was hij bezig om dit ook wereldwijd voor elkaar te krijgen vanwege de toenemende globalisering.

Een plaats in de directie is in mijn ogen een voorwaarde voor supply chain leiderschap. Ik ken maar weinig beursgenoteerde multinationals die een Chief Supply Chain Officer in de Board of Directors naast de CEO en de CFO heeft; Unilever heeft deze nieuwe functie sinds een paar jaar. In een onderonsje na de thema-avond beaamde een supply chain directeur dat dit een ‘uphill battle’. Daarin verschilt supply chain leiderschap van de functies finance en sales die al bovenaan staan.

ir. Martijn Lofvers

Uitgeefdirecteur & hoofdredacteur Supply Chain Magazine/Movement

martijn.lofvers@supplychainmedia.nl

www.linkedin.com/in/supplychaineurope

> Doe de self-assessment van supply chain leiderschap