Supply chain-land nr. 1

Welk land is het beste in supply chain management? Als je dit aan landgenoten vraagt, dan zal het antwoord ongetwijfeld ‘Nederland’ zijn. Maar ik denk dat buitenlanders, zeker personen werkzaam in de supply chain, hetzelfde antwoord zullen geven.

Als je naar de gebruikelijke ranglijsten van landen bekijkt, dan scoort Nederland zeer goed. Ons land is de zevende exporteur in de wereld, staat op nummer acht van de concurrentie-index en bezet de tweede plek op de logistieke prestatie-index. Als je bedenkt dat Nederland op de zeventiende of achttiende plaats – dit hangt af van de berekening van het BNP van Turkije – qua bruto nationaal product staat, dan zijn deze scores uitzonderlijk goed. Uit eigen onderzoek blijkt ons land de belangrijkste exporteur van supply chain professionals te zijn.

Wanneer je al deze gegevens bij elkaar optelt, dan staat in mijn ogen Nederland ruim op de eerste plaats van de nieuwe Supply Chain Country Index. Ik nodig hierbij de ING, ABN Amro of Rabobank uit om deze index cijfermatig te onderbouwen.

Het is cruciaal om te kijken naar de oorzaken van het Nederlandse succes op gebied van supply chain management. Nederlanders zijn beter in rekenen dan Duitsers, Noren en Britten; alleen de Finnen en Japanners moeten we hierin voor laten gaan. Combineer je dit met de eeuwenoude handelsgeest en de logistieke kennis, dan is het logisch waarom Nederland zoveel succesvolle exportproducten van supply chain management heeft.

Op gebied van software hebben we onder andere transportplanning van Ortec, forecasting en voorraadmanagement van Slimstock, ordermanagement van MP Objects, supply chain analytics van Every Angle en transport visibility van Eyefreight als Nederlands exportproduct. Daarnaast nog de Value Chain Academy van Involvation en het magazine Supply Chain Movement, dat in meer dan honderd landen op de iPad en Adroid-tablets wordt gelezen.

Het wordt tijd dat verschillende Nederlandse partijen de krachten bundelen om te zorgen dat onze expertise van supply chain management nog beter wordt vermarkt. Volgens ING dankt Nederland zijn welvaart voor 38 procent aan de exportpositie en zouden we moeten groeien als regisseur van wereldwijde supply chains. Wij zouden gezamenlijk een propositie voor supply chain control towers, zowel in Nederland als exportproduct, moeten ontwikkelen om vorm te geven aan deze nationale kans.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur