Supply chain Lamb Weston realiseert groei door diagonaal leiderschap

Horizontaal leiderschap is een terugkerend thema binnen het Supply Chain Excellence Leadership Platform (SCELP). Al sinds de start onderzoeken de deelnemende supply chain professionals hoe ze zonder formele macht toch collega’s uit andere disciplines en uit andere bedrijven kunnen meekrijgen in hun visie. Fritesfabrikant Lamb Weston / Meijer toonde recent echter ook het belang van diagonaal leiderschap aan.

De wereldwijde consumptie van frites groeit. Met name in opkomende economieën stijgt de vraag zo snel dat aardappelverwerkers als Lamb Weston / Meijer dit nauwelijks kunnen bijbenen. Een vernieuwde fabriek met een tweede productielijn in Bergen op Zoom – er zijn vijf fabrieken in Europa – was daarop het antwoord. Deze extra productielijn levert Lamb Weston / Meijer 130.000 ton extra geproduceerde aardappelproducten per jaar op en brengt bovendien de doelstelling uit 2013 een stuk dichterbij: verdubbeling van de omzet in 2020.

Tijdens de verbouwing ging de productie op de bestaande lijn gewoon door en tot aan de opening vorige maand zetten de andere fabrieken een tandje bij. ‘Met een dergelijk traject liggen problemen op de loer. Denk aan out-of-stocks, onrust op de vloer, enzovoorts’, zegt Gerben van Boven, manager tactical planning. Er werd daarom een multidisciplinair projectteam opgetuigd om de capaciteitsproblemen te managen. Daarin zaten behalve mensen van supply chain ook leiders van andere afdelingen als verkoop en productie. Van Boven werd aangesteld als projectleider.

Out-of-stocks

Wat Lamb Weston / Meijer al vreesde, kwam aanvankelijk uit. Het aantal out-of-stocks nam toe, terwijl de servicelevels daalden. Van Boven wist de groeiende onrust te bezweren door steeds dezelfde vraag te stellen: wat is er nu eigenlijk echt aan de hand? ‘Verkoop hekelde het aantal out-of stocks, totdat we lieten zien wat de reden was: enerzijds capaciteitsproblemen en anderzijds ook een vraag die groter was dan de afgegeven forecast. Dan is het niet raar dat er te weinig geproduceerd is’, aldus Van Boven.

Na een half jaar kwam de omslag en groeiden de servicelevels opeens weer. Sterker nog: de fritesfabrikant slaagde erin meer omzet met minder voorraad te realiseren. De forecast is verbeterd, evenals de communicatie tussen verkoop en de afdeling supply chain. ‘Het lukte ons steeds beter om duidelijke trade-offs te maken: welke klanten krijgen voorrang en welke niet? Bovendien hadden we een beter verhaal dan voorheen. Als we klanten nu ‘nee’ moesten verkopen, konden we aangeven wanneer we wel weer konden leveren’, aldus Van Boven.

Diagonaal leiderschap

Het succes is voor een belangrijk deel te verklaren door horizontaal leiderschap: het vermogen van Van Boven om mensen uit verschillende disciplines te laten samenwerken. Zelf spreekt Van Boven over diagonaal leiderschap. Hij schroomde niet om de fabrieksvloer op te gaan en uit te leggen waarom ze in kleinere series moesten gaan produceren. Ook stond hij voor de ondernemingsraad om uit te leggen waarom de fabriek een dag extra productie moest draaien.

Het verhaal van Lamb Weston / Meijer heeft binnen het Supply Chain Excellence Leadership Platform de discussie over de succesfactoren van horizontaal leiderschap verder gevoed. Onder leiding van twee voormalige HR-directeuren, Frouke Horstmann en Merthe Tiemensma, is hier in twee groepen uitgebreid over gesproken. In 2017, de vijfde jaargang van SCELP, moet duidelijk worden hoe supply chain professionals succesvol invulling kunnen geven aan dit thema.