Supply chain is dit jaar de snelst groeiende investeringsprioriteit

supply chain

Supply chain is volgens recent wereldwijd onderzoek van adviesbureau Capgemini het investeringsgebied dat het meest is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. 63 procent van de CEO’s zegt de investeringen in supply chain te verhogen in 2025, vergeleken met 48 procent in 2024. Deze investeringen richten zich vooral op het gebruik van AI en het Internet of Things (IoT), met als doel de efficiëntie te verhogen. Investeringen in duurzaamheid willen de CEO’s met 10 procentpunten verhogen; innovatie, klantbeleving en productie volgen met respectievelijk 7, 6 en 4 procentpunt. De investeringen in training en vastgoed nemen af met 1 en 4 procentpunt.

Bedrijven hebben volgens Capgemini duidelijk te maken met grote onzekerheden in de wereldeconomie, en dat zal het komende jaar waarschijnlijk ook wel zo blijven. Verschuivingen in beleid, technologische vooruitgang, protectionisme en de groene transitie zorgen zowel voor een versnelling van groei als een belemmering hiervoor.

Voor dit jaarlijkse onderzoek ondervroeg het adviesbureau 2500 senior executives uit zeventien landen in negen bedrijfstakken. In de huidige onzekere marktomgeving verwacht 56 procent van de bedrijven in 2025 prioriteit te geven aan kostenverlaging boven omzetgroei. Ondanks de noodzaak tot kostenbeheersing is 50 procent van de organisaties van plan dit jaar de totale investeringen te verhogen om de efficiëntie en het concurrentievermogen op de lange termijn te verbeteren.

Geopolitieke factoren

Capgemini adviseert bedrijven zich te richten op het bouwen van veerkrachtige en flexibele supply chains. CEO’s zullen die veerkracht moeten inbouwen in hun supply chains en hun activiteiten moeten optimaliseren om hun concurrentievermogen en productiviteit te verbeteren, kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen.

Ongeacht de intentie risico’s te verminderen of supply chains te diversifiëren, zou elke executive een strategische evaluatie moeten uitvoeren van de geopolitieke factoren die van invloed zijn op de vooruitzichten van hun bedrijf. Het is bijvoorbeeld cruciaal voor bedrijven rekening te houden met markttoegang en politieke relaties tussen landen, stabiliteit en veiligheid van landen en handelsbeleid en tarieven.

Uit eerder onderzoek van Capgemini bleek al dat meer leidinggevenden de invloed van geopolitiek op hun bedrijf onderkennen en erkennen dat globalisering niet de enige weg is naar groei. Het dichter bij de binnenlandse markt brengen van productie en fabricage kan voordelen hebben op het gebied van duurzaamheid, kosten en veerkracht.

Een belangrijke uitdaging voor CEO’s is de noodzaak initiatieven op gebied van reshoring, nearshoring of friendshoring te lanceren met behoud van bestaande supply chains en ondersteuning van hun transformatie, zonder negatieve gevolgen voor producten en klanten. Om de flexibiliteit van supply chains te vergroten, moeten executives technologieën gebruiken die real-time gegevens delen en de besluitvorming verbeteren, met flexibiliteit en schaalbaarheid als belangrijkste kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s).

Risico nearshoring

Capgemini waarschuwt ervoor dat nearshoring of friendshoring supply chains kan verstoren. Ook brengt deze strategie complexe logistiek en hoge kosten met zich mee, zoals voor het opzetten van nieuwe relaties met leveranciers, voor het inrichten van lokale supply chains en voor het aanpassen van voorraadmanagement. CEO’s moeten zich richten op samenwerking over verschillende industrieën heen om middelen en oplossingen te delen, inclusief leveranciers in de buurt.

Uitbreiding van het samenwerkende ecosysteem omvat niet alleen niet alleen binnenlandse leveranciers, maar ook leveranciers die dicht in de buurt zijn. Partnerships bieden toegang tot belangrijke grondstoffen, zoals batterijen, halfgeleiders en medicijnen. De verschuiving naar geavanceerde productie, vooral in circulaire bedrijfsmodellen, vereist nieuwe supply chains en samenwerking met toezichthouders en overheden om lokale economieën in stand te houden en uit te breiden.

Digitale transformatie

Uit het onderzoek van Capgemini komt duidelijk naar voren dat de technologiekloof tussen de VS en Europa het grootst is bij middelgrote organisaties. Europese CEO’s van middelgrote bedrijven moeten data en digitale technologieën, zoals AI, digital twin, cloud en IoT, inzetten om innovatie te stimuleren. Meer investeren in technologie is volgens Capgemini cruciaal om Europa’s digitale transformatie te versnellen en het concurrentievermogen te vergroten, zoals geconcludeerd in de recente rapporten van oud-ECB-directeur Mario Draghi voor de Europese Commissie.

Volgens Capgemini moeten bedrijven daarnaast deze technologieën omarmen en strategische partnerschappen aangaan met technologieleveranciers, om de binnenlandse productie of de verplaatste productiecapaciteit te verbeteren. Verder is bijscholing en het inhuren van belangrijke vaardigheden op het gebied van data-analyse, digital supply chain twins, AI en Machine Learning en robotica noodzakelijk.

Middelgrote bedrijven in Europa moeten volgens het adviesbureau verder ook prioriteit geven aan investeringen in klimaattechnologische oplossingen die kunnen helpen bij het verminderen van uitstoot en die de veerkracht van supply chains vergroten. Voorbeelden van klimaattechnologie zijn hernieuwbare energie, CO2-opslag, biobrandstoffen, koolstofarme waterstof en technische biologie.

supply chain