Supply Chain Inspector: analytische motor

Supply Chain Inspector

Dimanex in Utrecht, een start-up die 3D-printen gemakkelijk maakt voor supply chain-teams, heeft haar Supply Chain Inspector gelanceerd. De Inspector is een analysetool die gebruikmaakt van semantisch zoeken en machine learning om klanten te helpen bij het identificeren van de juiste onderdelen voor Additive Manufacturing (AM).

De Inspector, onderdeel van het cloud-based end-to-end platform van Dimanex, gebruikt supply chain-data om teams te helpen bij de digitale opbouw van hun voorraad.

De toepassing van 3D-printing door supply chain-teams wordt vaak belemmerd door ontbrekende inzichten in de beschikbare gegevens. Een veelvoorkomende misvatting is dat 3D-printen van een onderdeel altijd duurder is dan massaproductie. Bij het massaal bestellen van een onderdeel worden bedrijven echter vaak opgezadeld met enkele jaren aan voorraadkosten en sloopkosten. Dimanex’ Supply Chain Inspector geeft inzicht in de totale supply chain-kosten, zodat de impact van aankoopbeslissingen op de end-to-end supply chain kan worden beoordeeld, claimt het bedrijf. ‘De oplossing verrijkt bestaande supply chain-gegevens met 3D-printmogelijkheden, zodat vast te stellen is hoe digitale productietechnologieën kunnen helpen de supply chain te optimaliseren’, aldus Dimanex in een persbericht.

Aanpak problemen

Klanten als JLG, NS en Electrolux gebruiken de oplossing voor het aanpakken van directe supply chain-problemen, zoals onvoorspelbaarheid van de vraag en lange doorlooptijden. Ook kunnen zij anticiperen op toekomstige problemen, zoals te veel voorraden, en deze voorkomen. Het veiligstellen van onderdelen in het netwerk van AM-partners van Dimanex vermijdt verspilling, beperkt het aantal logistieke kilometers en verbetert de ecologische voetafdruk, aldus het bedrijf.

De Supply Chain Inspector is de analytische motor van Dimanex’ end-to-end platform, dat ook het onderdeelontwerp, de conversie en het goedkeuringsproces ondersteunt, zodat gebruikers met collega’s van verschillende afdelingen in een enkele workflow kunnen samenwerken. Zodra een onderdeelontwerp is goedgekeurd, wordt het toegevoegd aan een virtuele bibliotheek van onderdelen. Gebruikers kunnen dan bestellingen plaatsen op aanvraag. Het platform koppelt automatisch elke bestelling aan de Additive Manufacturing-partner.