Supply chain fitness

Logistics 4.0

Gelukkig. De crisis is voorbij, zoals het mooi in de kranten staat. Maar hoe moeten bedrijven nu verder? Versnellen is een mooie gedachte, maar zijn ze ook in staat om dit te doen? Hebben ze de juiste conditie?

Veel bedrijven zijn de laatste jaren flink afgeslankt, zowel in voorraden als mensen, maar hebben niet aan hun conditie gewerkt. Het heeft geleid tot uitgeblust personeel en tot sterk vermagerde processen en voorraden. Vind dan nog maar eens de puf om weer op gang te komen.

Maaiveld

Het is in ieder geval handig om ervoor te zorgen dat je in een goede conditie komt en regelmatig in het juiste tempo gaat bewegen. Iets wat de meeste mensen in de crisistijd te weinig hebben gedaan. Veel mensen bleven zitten waar ze zaten en verroerden zich niet. Niemand die zijn nek boven het maaiveld uitstak, omdat anders de kop eraf gehakt werd. Bedrijven zijn hierdoor ook behoudender geworden in hun gedrag om in te spelen op dynamiek.

Dat behoudende gedrag kan dus echt niet meer na de crisis. Meer in beweging komen moet. Dit betekent niet dat je elke dag moet bewegen tot je er bij neer valt, maar iets meer met de dynamiek meebewegen is wel noodzakelijk; zeker in de supply chain van een bedrijf. Het is namelijk niet alleen een betere conditie die bedrijven helpt te versnellen, maar het gaat ook om de juiste attitude om de omzet en gewenste serviceniveaus te halen.

Volproppen

In de gewijzigde dynamiek van de huidige volatiele markten, met een transparant internet met meer aanbieders en meer kanalen, wordt de vraag alleen nog maar grilliger en is er meer complexiteit in de keten. Hoe moet je dan bewegen en ervoor zorgen dat je wendbaar blijft? Een goede conditie heb je niet zomaar.

In televisieprogramma’s zoals Obese laten ze je in een uitzending van een uur geloven dat 365 dagen bootcamp werkt. De praktijk wijst uit dat het lastig is om de draad daarna op te pakken. Zeker als je de afgelopen jaren nogal wat energie hebt opgebrand en je gedrag niet hebt aangepast. Hoe moet je dan verder?

Het antwoord is gedrag aanpassen en gedoseerd blijven groeien. Zorgen dat er niet teveel gewicht bijkomt, want na een vermagering is zwaar eten meestal niet meteen goed te verdragen. Dat geldt ook voor supply chains: prop ze niet ongecontroleerd vol, want voor je het weet verslik je je of laat de weegschaal je weer schrikken van je eigen gewicht.

René Geujen
Slimstock