Supply chain finesses

Sinds het begin van de crisis in 2008 weet de Chief Financial Officer (CFO) de kamer van de supply chain-directeur meteen te vinden. Vanwege het omvallen van verschillende banken was het voor bedrijven destijds (en nu eigenlijk nog steeds) vrijwel onmogelijk om ruime financiering te krijgen. Dit betekende concreet dat het benodigde werkkapitaal snel naar beneden moest. De CFO gaf daarom meteen de opdracht aan de supply chain-directeur om het werkkapitaal te verminderen oor drastische voorraadverlagingen.

Sinds deze ingreep hebben de meeste supply chain managers en -directeuren een persoonlijke Kritieke Prestatie Indicator op het gebied van werkkapitaal. Zij weten dat werkkapitaal de smeerolie is van de supply chain: een beetje is voldoende, niet te veel want dat geeft alleen maar een smeerboel.

Anno 2014 is de vraag hoe het nu staat met het kennisniveau over financiering van de supply chain. Enkele multinationals, zoals Unilever en ASML, zijn inmiddels zeer vooruitstrevend in het voorfinancieren van leveranciers op een slimme manier via Supply Chain Finance. Aan de andere kant zijn er grote bedrijven zoals Douwe Egberts en Ahold, die doodleuk eenzijdig de betalingstermijn aan leveranciers oprekken of zelfs verdubbelen. Blijkbaar hebben deze bedrijven nog niet door hoe dit ook anders kan met Supply Chain Finance. Het probleem is ook dat banken niet integraal naar supply chains kijken, maar alleen per functionele silo om een diensten als financiële pleister te slijten.

Maar als je naar de functies Finance en Supply Chain kijkt, dan zie je ook nog duidelijke interne verschillen in visies in recent wereldwijd onderzoek van EY. De supply chain-directeur ziet de globalisering van de ketens als de belangrijkste factor om naar financiën te kijken, terwijl de CFO heel traditioneel het stijgen van externe kosten noemt. Ook de belangrijkste prioriteiten verschillen bij beide afdelingen. Verbetering van product- en servicekwaliteit heeft de komende drie jaar de hoogste prioriteit voor de Supply Chain, efficiency en snijden in kosten voor Finance. Het lijkt erop dat de finesses van de financiële supply chain nog lang niet bij alle partijen even duidelijk zijn.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl