Supply Chain Expats: Sacha Kersten in Australië

Supply Chain Magazine maakte in het een serie miniportretten van in het buitenland werkzame Nederlandse supply chain professionals. Lees het verhaal van Sacha Kersten die op eigen initiatief naar  Australië vertrok. Hij werkt daar als regional supply chain director van Pfizer. ‘Nederlanders brengen een uniek perspectief, bekijken situaties (on)bewust met een andere lens en kunnen daardoor waarde toevoegen’, meent Kersten.

Door Onno Beijers

Rol supply chain

‘In ben verantwoordelijkheid voor Profit & Loss (US$ double digit) en Balance Sheet (Cash Flow through inventory, US$ triple digit). Functies in mijn afdeling zijn demand planning, supply planning, import/export, logistics, master data, supply chain analyst en operational excellence (31 pax).’

Nederlandse invloed

‘In algemene termen heeft elk individu dat woont buiten het land waar het is opgegroeid een voordeel over de native. Ze brengen een uniek perspectief, bekijken situaties (on)bewust met een andere lens en kunnen daardoor waarde toevoegen. Combineer dit met het gevoel voor zakendoen van de gemiddelde Nederlander en het geeft je een recept voor succes in het buitenland. In de meeste landen waar ik heb gewerkt worden meningen gezocht op basis van Subject Matter Expertise en/of zakelijk inzicht en is er uiteindelijk een duidelijk individu dat de eindbeslissing neemt en dat verdient dan weer respect. Zoals ooit mijn team bij Kimberly-Clark oordeelde tijdens mijn performance review: ik ben een democratische dictator. In Australië vind ik het moeilijk om te oordelen of mijn Nederlanderschap of mijn karakter het verschil creëert. De lijnen zijn na 20 jaar buitenland vervaagd. Ik voel me geen Nederlander meer.’

Cultuurverschillen

‘Je bent in Australië volledige en alleen verantwoordelijk voor de resultaten van jouw taken. Australië is in verhouding tot Nederland complexer. Het is traditioneel een productieland, geen handelsland zoals Nederland. Dat heeft gevolgen met red-tape in regulatie door de overheid. Nederland is voor mij toch een land van handelaars waar regels en processen zijn gespitst op het succesvol slechten van handelsbelemmeringen. In Australië begint dit te komen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.’

Toekomst

‘Ik houd mijn opties open. Ik zou Azië nog wat verder willen ontdekken, mijn vrouw zou liever naar Midden- of Zuid-Europa gaan.’