Supply chain-divisie stut vertrouwen DHL Group

DHL Group

De afgenomen vraag naar vrachtvervoer drukt bij DHL Group zwaar op de omzet over het tweede kwartaal van dit jaar. Toch houdt de logistiek dienstverlener vertrouwen in de rest van 2023, onder meer door de goede resultaten van de supply chain-divisie. Om die reden werd de winstverwachting van DHL zelfs naar boven bijgesteld.

De totale omzet van DHL Group – het voormalige Deutsche Post – over de maanden april, mei en juni bedroeg ruim 20 miljard euro. Een jaar geleden was dat nog 24 miljard euro. De vrachtdivisie van DHL zorgde dit jaar voor een kleine 5 miljard euro van de inkomsten; maar liefst 41 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2022.

De logistiek dienstverlener zag zich geconfronteerd met een afname van de hoeveelheid luchtvracht van bijna 16 procent in de eerste helft van het jaar, vooral op routes tussen China en de Verenigde Staten en China en Europa. De omzet uit de vrachtvluchten daalde daardoor met ruim 43 procent in de eerste helft van 2023. Bovendien liep ook de omzet uit vervoer over zee enorm terug, met bijna 46 procent in de eerste zes maanden van het jaar.

Goede prestaties supply chain-divisie

Dat DHL ondanks deze cijfers optimistisch blijft, is voor een belangrijk deel te danken aan de goede prestaties van de supply chain-divisie. In het tweede kwartaal steeg de omzet hier met 4 procent op jaarbasis tot 4,2 miljard euro. De meeste nieuwe business werd gegenereerd in de retail- en technologiesector en was voornamelijk toe te schrijven aan op e-commerce gebaseerde oplossingen. Vooral langlopende contracten met klanten zorgden ‘voor een aanhoudend stabiele winstsituatie en verdere groei in het tweede kwartaal’, meldt het bedrijf.

Uiteindelijk bleef over het tweede kwartaal een winst voor aftrek van rente en belastingen over van 1,7 miljard euro. Over de eerste helft van 2023 werd een winst van 3,3 miljard euro bijgeschreven, ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder. Toch hebben de verschillende divisies volgens DHL ‘goed gepresteerd in een uitdagend klimaat’. Om die reden trekt DHL de ondergrens van de winst over 2023 op van 6 miljard euro naar 6,2 miljard euro.

Bron: Nieuws.nl