Supply Chain Day: Samenwerken blijft lastig

Supply chain professionals samenwerking laten ervaren, dat was het doel van de allereerste Supply Chain Day in Nederland op 16 april 2015. Dat lukte aardig, maar helemaal vergelijkbaar met het echte leven was het niet. ‘Een aantal zaken zijn in het echte leven heel complex’, merkte een van de deelnemers op. ‘Bijvoorbeeld het in de markt delen van de vraag. Afstemming daarvan is heel moeilijk.’

 

Bekijk hier alle foto’s>>

Op initiatief van Supply Chain Media kwam dit jaar met medewerking van enkele partners de allereerste Supply Chain Day tot stand. Bij Interface in Scherpenzeel konden supply chain professionals tijdens interactieve workshops samenwerking ervaren en aansluitend de voorverkiezing van de Supply Chain Professional 2015 bijwonen.

Donker warehouse

Bij de Beergame, die onder leiding van René Geujen en Miranda Hozeman van Slimstock werd gespeeld, werd de noodzaak tot samenwerking prima geïllustreerd. Het digitale spel werd gespeeld met kleine teams bestaande uit minimaal twee personen. Elk team vertegenwoordigde een schakel in de keten, maar in de eerste ronde was het onduidelijk welke andere teams nog meer tot de eigen keten behoorden. ‘Je hebt geen informatie en probeert op dat moment voor jezelf te optimaliseren. Dat is niet handig’, zei René Geujen. ‘Het is een rekenexercitie; alsof je in een warehouse loopt zonder licht’, vond Diederik Schneemann, supply chain director bij Koninklijke Jumbo.

In de tweede spelronde werden de spelregels veranderd en mochten de teams alles overleggen wat er maar te overleggen viel, van Point of Sales-data tot toegang tot het ERP-systeem van de klant. Het effect van ketentransparantie werd daardoor merkbaar. Grappig genoeg werd op dat moment een teams getroffen door een ‘disruptie in de keten’: de computer viel uit vanwege een Windows-update.

Bergbeklimmen

Workshop MindmappingTwee andere workshops stonden in het teken van begripsvorming. Thomas van Vliet van DSV en Jack Pool van Districon loodsten hun deelnemers stap voor stap door de nieuwe 3PL Outsourcing tool, Supply Chain Satellite. Deze self-assessment tool houdt verladers een spiegel voor. Het geeft weer waar het bedrijf staat en een advies hoe om te gaan met het uitbesteden van logistiek.

In de mindmappingsessie over duurzaamheid namen Rob Heeres van Interface en Martijn Lofvers van Supply Chain Media de deelnemers mee in weg naar duurzame bedrijfsvoering, de missie van Interface. In 2020 wil de producent van tapijt elke belasting op het milieu hebben uitgeband en zelfs een herstellende bijdrage kunnen leveren aan milieu en maatschappij. ‘Als wij dat kunnen, dan kan iedereen het. We willen onszelf tot voorbeeld maken en betrokkenheid creëren’, zei Heeres.

Om deze berg te beklimmen, is mindmapping een handig middel voor het signaleren van obstakels onderweg naar de top. Geredeneerd vanuit de ontwikkelingen in de markt en de impact die deze op de strategie van bedrijven uitoefenen, kunnen bedrijven inzichtelijk maken welke uitdagingen dit met zich meebrengt voor de supply chain. Zo kunnen bedrijven actie ondernemen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en onderzoeken welke oplossingen voor handen zijn.

Fredrik Blömer, managing director van Videojet Nederland

Fredrik Blömer, managing director van Videojet Nederland

In de sessie van Consafe Logistics en Shipitsmarter stonden deze oplossingen centraal. Videojet,  leverancier van markeer- en codeeroplossingen, heeft te maken met complexe logistieke processen en de verzendingen dienen aan een groot aantal eisen te voldoen. Fredrik Blömer, managing director van Videojet Nederland vertelde hoe warehousing en transport binnen Videojet Nederland zijn geïntegreerd tot één oplossing.

Recyclen

Tijdens een bezoek aan de fabriek van Interface konden deelnemers begrippen toetsen. Om de voetafdruk op het milieu te minimaliseren, neemt Interface al sinds 1995 tapijttegels retour om deze een tweede leven te geven of om de grondstoffen te hergebruiken. Sinds 2011 staat op de productielocatie in Scherpenzeel een efficiënte recyclinginstallatie die het garen scheidt van de backing, de onderkant van het tapijt. Dankzij de zuiverheid van het gescheiden ruwe materiaal kan garen in garen en backing in backing worden gerecycled. De specialistische machines in de fabriek van Interface riepen de nodige vragen op bij de supply chain professionals die de rondleiding volgden.

Aansluitend aan Supply Chain Day was de voorverkiezing van de Supply Chain Professional 2015. Edgar Beers van Vanderlande, Edith van Erp-Slot van Mars en Peter Meyer van Brezan Automaterialen wisten zich te nomineren voor de finale in Rotterdam op 10 juni 2015.