Supply chain community zoekt naar nieuwe tools

tools

De turbulentie in de supply chain leidt tot vraagtekens en vertwijfeling binnen bedrijven. De bestaande planningssystemen bieden onvoldoende mogelijkheden om rekening te houden met de onvoorspelbaarheid en onzekerheid. Hoe vind je de supply chain software die wel helpt om scenario’s te analyseren en planningsprocessen te automatiseren? Steeds meer supply chain professionals gaan bij elkaar te rade.  

Voor het eerst heeft Adama een tekort aan coformulanten: hulpstoffen die de fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft om producten te binden of vloeibaar te houden. De oorzaak ligt in China, waar veel producenten mede door de impact van Covid-19 hebben besloten om met de productie van coformulanten te stoppen. Zij zetten hun productielijnen liever in voor producten met een hoger rendement.

‘Het zijn niet de duurste grondstoffen, dus daarvan hadden we altijd ruim voldoende op voorraad. Er werd niet eens over gesproken. Maar ik vrees dat we ook het komend jaar nog met tekorten blijven kampen’, zegt Annika Goudswaard, Regional Supply Chain Manager bij Adama.

De problemen blijven niet beperkt tot coformulanten. Adama gebruikt zo’n 300 actieve ingrediënten waarmee een veelvoud aan eindproducten wordt gemaakt. Het gebeurt regelmatig dat een ingrediënt door meerdere leveranciers niet kan worden geleverd. ‘We hebben geprobeerd erachter te komen welke tweede- en derdelijns leveranciers schuilgaan achter deze eerstelijns leveranciers. Opvallend vaak komen we dan dezelfde namen tegen. Als daar een probleem ontstaat, hebben meerdere eerstelijns leveranciers daar last van. En wij dus ook.’

Door te schuiven met voorraden probeert Adama de gevolgen voor klanten te beperken. Goudswaard gebruikt daarvoor een zelf ontwikkeld dashboard in Microsoft PowerBI. ‘Daarmee kunnen we de slow en no movers van het ene land koppelen aan de inkoopplanning van andere landen. Zeker met zo’n gekke zomer als dit jaar moeten we namelijk snel schakelen. Of het wel of niet regent, bepaalt welk gewasbeschermingsmiddel je moet gebruiken. En als het dan zo lang droog blijft, blijkt soms dat de voorraad… … …

Verder lezen?

toolsHet volledige artikel is exclusief te lezen voor leden van Supply Chain Magazine. Heb je al een lidmaatschap? Log dan hier in.
>> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen lid en wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal? Neem nu een lidmaatschap op Supply Chain Magazine! >>