Studenten veelgevraagd voor e-fulfilmentonderzoek webshops

De belangstelling van bedrijven om studenten in te zetten bij het oplossen van logistieke vraagstukken rondom hun webshop is groot. Zo groot zelfs dat het bij Fontys Hogeschool Venlo resulteerde in meer aanvragen van bedrijven dan er aanbod van studenten is. Onder andere Zalando, Herbalife en Paradigit participeren in projecten.

De projecten maken onderdeel uit van een onderwijsprogramma van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek Venlo. Zestien studenten van Fontys doen mee aan het lesprogramma minor E-Preneurship. Het is de eerste minor in Nederland waar hbo-studenten leren wat online ondernemen met zich meebrengt en wat de logistieke uitdagingen van webshops (e-fulfilment) zijn.

De minor duurt vijf maanden en is in nauwe samenwerking met Thuiswinkel.org en KennisDC Logistiek tot stand gekomen. Eén van de doelen is om onderwijs en bedrijfsleven elkaar voortdurend te laten versterken. Dat de vraag van bedrijven om studenten in te zetten voor onderzoek het aanbod overstijgt, geeft volgens Fontys wel aan hoeveel behoefte er is aan wederzijdse kennisuitwisseling.

Onderzoek naar hoog retourpercentage

In de laatste acht weken van de minor voeren de studenten een bedrijfsproject uit. Bedrijven die de minorstudenten hebben ontvangen, zijn Paradigit, Topvitamins, Zalando, Herbalife, JoboHockey, Web2media en Seacon Logistics. Een bedrijf als Zalando wil bijvoorbeeld studenten de oorzaak van het hoge retourpercentage van specifieke productgroepen laten onderzoeken.

Alle participerende bedrijven gaven presentaties, rondleidingen en toelichtingen op hetgeen zij graag door de studenten onderzocht willen hebben. Zo krijgen de studenten niet alleen opdrachten mee, maar zien ze ook veel praktijkvoorbeelden. Ook gaan de bedrijven gastcolleges verzorgen in de minor. Dit om verschillende invalshoeken van e-fulfilment toe te lichten.

Community of Practice

Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek en KennisDC Logistiek Limburg hebben de ambitie om frequenter onderzoeken met bedrijven te starten en willen daarom een Community of Practice oprichten. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan de community kunnen contact opnemen via Bart van den Akker, (088) 507 05 37 of bart.vandenakker@fontys.nl.