Strategische alliantie Sligro en Heineken

Sligro Food Group gaat een vergaande, logistieke samenwerking aan met bierbrouwer Heineken. De groothandel uit Veghel neemt straks de bier- en ciderbevoorrading van de horeca op zich. Ook koopt Sligro de drankengroothandel van de bierbrouwer, goed voor zo’n 150 miljoen euro.

Als de deal een feit is, wordt de verwerking, opslag en levering van bier- en ciderbestellingen voortaan door Sligro gedaan. Alle bestellingen van drank, food- en non-food kunnen daarmee in één keer geleverd worden. Wel zal Heineken zelf het tankbier blijven leveren, meldt Sligro in een persbericht op 9 mei 2017.

Heineken heeft in ons land dertien distributiecentra, Sligro telt acht bezorgservicevestigingen en drie zelfbedieningsfilialen. Na afronding van de deal, vermoedelijk dit najaar, neemt Sligro de hele logistieke operatie voor zijn rekening. Het bedrijf investeert de komende jaren 80 tot 100 miljoen euro in verbetering van het distributienetwerk.

Samenwerking voor periode van vijftien jaar

De samenwerking wordt aangegaan voor een periode van vijftien jaar, waarbij de intentie is om nog langer door te gaan. Van de 370 medewerkers van de groothandel van Heineken kunnen in elk geval de vaste medewerkers over naar Sligro. Of er ook werk blijft voor de uitzendkrachten is nog niet helemaal zeker.

De vakbonden plaatsen vraagtekens bij de deal. FNV en CNV wijzen erop dat de cao bij Sligro slechter is dan die van Heineken. Dat zou met name gelden voor de pensioenregeling. Ook dringen de bonden aan op een goede regeling voor de circa 250 chauffeurs bij de transportbedrijven waar Heineken vervoerscontracten mee heeft.

De transactie is inmiddels aangemeld bij kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt en wordt ook voorgelegd aan ondernemingsraden en vakorganisaties.