Stork zet werkkapitaal efficiënter in

[Partnercontent]

Het Nederlandse Stork Food Systems (tegenwoordig Marel, red.) ontwikkelt en fabriceert machines voor het slachten en verwerken van pluimvee. Ze zijn daarin al jaren de onbetwiste marktleider en dat wil Stork natuurlijk graag zo houden. Om die positie te handhaven, was het van groot belang dat er een hogere servicegraad met een groter assortiment zou worden bereikt, zonder dat de kosten omhoog zouden gaan. Jan Melssen, Senior business consultant van het concern is daar duidelijk over: “Dat was de doelstelling en die is met Slim4 van Slimstock behaald.”

“Slim4 was basis voor efficiencyslag”
Jan Melssen,senior business consultant

Stork Food Systems is een zeer klantgedreven bedrijf. Melssen: “Onze klanten verwachten van ons dat we onderdelen razendsnel leveren. Uit analyses bleek dat, om aan de hoge verwachtingen van onze klanten te voldoen, ons uit voorraad leverbare assortiment reserveonderdelen in korte tijd bijna zou verdubbelen. Dit mocht echter geen extra werkkapitaal in beslag nemen.”

“De doelstellingen waren erg ambitieus: De omloopsnelheid moest verdubbelen, het werk moest veel efficiënter gebeuren en de beschikbaarheid (service) moest omhoog. We zijn erg tevreden over ons ERP-systeem van SAP, maar kwamen er achter dat we voor een optimalisatieslag aangewezen waren op aanvullende ‘tools´. Bij onze zoektocht hebben we de markt voor gespecialiseerde pakketten voor forecasting en voorraadbeheer in kaart gebracht. Bij de selectie hebben wij de kwaliteit van de lokale organisatie sterk laten meewegen.

Het is belangrijk dat een leverancier een solide basis in Nederland heeft. Naast een goed product moet er ook genoeg kennis aanwezig zijn om ons te ondersteunen. Wij verwachten van onze leveranciers dat ze op ons niveau kunnen meedenken. Een grote lokale klantenkring is vaak de beste garantie voor continuïteit. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij Slimstock. Net als wij zijn ze marktleider geworden door sterk de nadruk te leggen op de kwaliteit. Natuurlijk hebben we een rondje gebeld naar andere SAP gebruikers en enkele bekenden van ons in de industrie die Slim4 al gebruikten. Wat opviel waren de enthousiaste verhalen die mensen spontaan begonnen te vertellen. Dat verwacht je niet bij software.

Al direct bij de eerste ontmoeting hadden we het gevoel in goede handen te zijn. Er schoof een zeer ervaren Supply Chain Manager aan die duidelijk geïnteresseerd was in wat we deden en hoe onze processen in elkaar zaten. Als volgende stap heeft Slimstock ons met onze eigen data laten zien hoe onze voorraad eruit had gezien als we drie maanden eerder met Slim4 waren begonnen. Van de resultaten zijn we toen wel geschrokken. Maar iedere keer konden ze in detail laten zien dat ze toch gelijk hadden. Het werd ons al snel duidelijk dat we met ons ERP-systeem gewoon niet dicht genoeg op de bal zaten.”

Resultaten meetbaar
“Natuurlijk was onze directie in het begin sceptisch over de voorgespiegelde resultaten. In onze aanvraag stond dat we dit project ruim binnen een jaar gingen terugverdienen. We waren echter zo overtuigd van onze zaak dat we al snel een ‘go’ kregen. Zo zijn ze bij Stork dan ook wel. Initiatief en lef worden gewaardeerd. Een jaar na de implementatie van Slim4 zijn de geschetste resultaten waar geworden. Onze omloopsnelheid is verdubbeld, de beschikbaarheid is verhoogd en we werken veel efficiënter.”