Stijging suikerprijs verwacht door lage productie

Als gevolg van natuurfenomeen El Niño schiet de suikerprijs omhoog. Sinds half februari is de prijs al met ruim 30 procent gestegen. Volgens analisten stevent de wereldmarkt af op een suikertekort, meldt de NOS op 24 maart 2016.

De afgelopen jaren is er steeds meer suiker geproduceerd dan er geconsumeerd werd, waardoor er dus een overschot ontstond. Tussen 2011 en 2015 halveerde de prijs dan ook. De verwachting is nu dat het overschot dit jaar om zal slaan in een tekort.

De consumptie van suiker stijgt ieder jaar wereldwijd met circa 2 procent. Vooral in opkomende economieën neemt de hoeveelheid suiker die gegeten wordt, toe. Bovendien kampt Zuidoost-Azië, waar belangrijke suiker-producerende landen liggen, dit seizoen als gevolg van El Niño met droogte.

Suikertekort van 8 miljoen ton

De huidige, snelle stijging van de prijs komt doordat inmiddels duidelijk is welk effect het weer op de huidige productie zal hebben. Eind februari bleek dat het suikertekort dit jaar waarschijnlijk niet 3,5 miljoen ton, maar 8 miljoen ton zal worden. Door de schaarste kan de grondstof nu duurder verkocht worden.

Overigens zal het nog wel even duren voordat de consument de prijsstijging zal voelen in zijn portemonnee. Voedselfabrikanten die veel suiker verwerken, maken namelijk prijsafspraken die voor langere periodes vastliggen.