Stijgend aantal grote locatiebeslissingen in Nederland

Door de economische groei trekt de bovenregionale locatiedynamiek van bedrijven in Nederland aan. Namen bedrijven in 2014 28 grote locatie-beslissingen, in 2015 steeg dit aantal naar 38; de hoogste investeringsdynamiek sinds 2007. Brabant, maar ook de regio Amsterdam, zijn daarbij het meest in trek, blijkt uit nieuw onderzoek van economisch bureau Stec Groep.

Sinds 2000 houdt Stec Groep de database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland bij. De database monitort alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste vijftig arbeidsplaatsen en over een afstand van tenminste 25 kilometer. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en ‘groeiers’ die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten.

Brabant meest populair als vestigingslocatie

Uit de nieuwste cijfers van Stec blijkt dat in 2015 de meeste grote bedrijven, veertien in totaal, kozen voor Brabant als vestigingslocatie. Onder andere Bol.com (Waalwijk), XPO Logistics (Tilburg) en DPD (Oirschot) vestigden zich hier. Op de langere termijn zijn zij samen goed voor 2700 arbeidsplaatsen. De regio Amsterdam (inclusief Schiphol) is met elf bedrijven ook in trek. Hier werden onder andere nieuwe (Europese) hoofdkantoren van Samsung, SBM Offshore en Embraer verwelkomd. Deze vestigingen zijn samen goed voor 900 arbeidsplaatsen.

Behalve Noord-Brabant en Amsterdam deed ook de regio Limburg het niet slecht. Er vestigden zich hier weliswaar slechts drie nieuwe bedrijven, maar het gaat wel om bedrijven van formaat. Arvato (Gennep), Michael Kors en PVH Europe (beide Venlo) staan te boek als grote investeerders. Samen zijn deze drie distributiecentra uiteindelijk goed voor circa 1900 arbeidsplaatsen. Dit onderstreept opnieuw de status van Noord-Limburg en Brabant als logistieke hotspots in Nederland en Europa.

Logistiek sterke performer

‘Vooral logistiek is een opvallend sterke performer binnen het locatiezoekende bedrijfsleven’, meldt directeur Peter van Geffen van Stec Groep. Meer dan 35 procent van de in totaal 38 bovenregionale locatiebeslissingen draait namelijk om logistiek en distributie. Het gaat daarbij steeds vaker om erg grootschalige distributiecentra en daarmee ook een sterke werkgelegenheidsimpuls. Naast de al genoemde namen springt de komst van Primark naar Roosendaal in het oog. Daarnaast werden er investeringen van Dynalogic in Breda en Huawei in Eindhoven genoteerd.

Arbeidspotentieel belangrijke vestigingsfactor

‘De toenemende vraag naar grootschalige logistiek zal het beeld blijven domineren’, verwacht Van Geffen. ‘Het gaat om groei en verplaatsing van grote operaties in de distributie voor Nederland en voor Europa. Ook industriële bedrijven zullen meer en meer logistieke ondernemingen worden.’ Daarnaast hechten logistieke bedrijven volgens hem steeds meer belang aan voldoende arbeidspotentieel in hun overweging zich ergens te vestigen. ‘Samen met de beschikbaarheid van grote kavels en het snel operationeel kunnen zijn, zijn dit factoren waar gemeenten en regio’s de komende jaren het verschil kunnen maken.’