Steeds meer nieuwe autofabrieken gebouwd

Autofabrikanten hebben er weer vertrouwen in. De afgelopen dagen meldden Aston Martin, Jaguar Land Rover en Faraday Future een nieuwe fabriek te gaan bouwen. General Motors kondigde bovendien aan fors te gaan investeren in de Corvette-fabriek.

Aston Martin stampt speciaal voor de productie van zijn nieuwe crossover, de DBX, een fabriek uit de grond. Wáár deze gebouwd wordt, is nog even de vraag. Er zijn twee opties voor locaties in het Verenigd Koninkrijk, één in de Verenigde Staten en één in het Midden-Oosten. De nieuwe DBX wordt in 2019 of 2020 in de showroom verwacht.

Aston Martin wil uitbreiden om in de toekomst jaarlijks vijfduizend DBX-modellen van de band te kunnen laten rollen. De vierwielaangedreven auto moet de teruggelopen verkoopcijfers van het merk een boost geven. Aston Martin leed de afgelopen vier jaar namelijk verlies, mede vanwege tegenvallende verkoopcijfers.

Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover gaat op zijn beurt een nieuwe fabriek op poten zetten in Slowakije. De komst van de productiefaciliteit kost het concern 1,37 miljard euro. Jaguar Land Rover vestigt de nieuwe fabriek in Nitra; er komt in totaal 2800 man aan personeel te werken. Volgend jaar gaat de bouw van de fabriek van start.

De eerste nieuwe Jaguars en Land Rovers moeten in 2018 vanuit Nitra komen. Het autoconcern wil er jaarlijks 150.000 auto’s gaan produceren; een aantal dat later mogelijk nog wordt verhoogd. Jaguar Land Rover zou voor de Slowaakse stad gekozen hebben omdat er in de nabijheid van Nitra zo’n driehonderd toeleveranciers gevestigd zijn.

Faraday Future

Ook het Amerikaanse technologiebedrijf Faraday Future gaat een fabriek bouwen, in Nevada. De fabriek in Clark County’s APEX Industrial Park gaat De Tesla-concurrent een miljard dollar kosten. In 2017 al moeten de eerste auto’s van het bedrijf op de markt komen. De faciliteit gaat straks werkgelegenheid bieden aan in totaal 4500 mensen.

Faraday Future brengt allereerst een volledig elektrisch model met een 98 kWh-batterij. In totaal heeft het bedrijf zeven elektrische modellen gepland. Faraday Future hoopt niet alleen geld te verdienen met het verkopen van de auto’s, maar ook door het aanbieden van verschillende connectiviteits- en autonome functies.

General Motors

Ook General Motors gaat uitbreiden. De fabriek in het Amerikaanse Bowling Green wordt verbouwd om ruimte te bieden aan de verdere ontwikkeling van het Performance Build Center, de vleugel waar onder andere de Chevrolet Corvette wordt gebouwd. Aan de verbouwing hangt een prijskaartje van 44 miljoen dollar. Door de uitbreiding worden zesendertig nieuwe banen gecreëerd.

De behoefte aan expansie is grotendeels te danken aan het succes van de Corvette Z06. Een derde van de Corvettes die van de band rolt, is van dit type. De investering is overigens slechts een schijntje in vergelijking met de 617 miljoen dollar die General Motors de afgelopen vier jaar al in de fabriek stak. De nieuwe uitbreiding gaat in januari 2016 van start.