Steeds meer diefstal van lading uit vrachtwagens

diefstal

Nieuw onderzoek naar de wereldwijde diefstal van lading maakt de grote gerichtheid van dieven op vrachtwagens onomwonden duidelijk. Dat melden verzekeraar TT Club en leverancier van supply chain intelligence BSI in een op 19 februari gepubliceerd rapport.

De voornaamste conclusies uit het BSI & TT Club Cargo Theft Report 2020 zijn dat vracht in doorvoer over de weg het meeste risico loopt op diefstal. Daarbij hebben dieven het vooral gemunt op voedsel- en drankladingen. Gemiddeld genomen worden er wereldwijd dagelijks acht diefstallen op vrachtwagenparkeerplaatsen gepleegd.

Proactieve aanpak diefstal van lading

De auteurs zijn van mening dat het rapport een belangrijke rol kan spelen bij het opleiden van supply chain professionals voor wat betreft de risico’s van ladingdiefstal wereldwijd. BSI en TT Club zetten zich in voor een proactieve aanpak om menselijke, materiële en financiële verliezen als gevolg van diefstal van lading tot een minimum te beperken.

Mike Yarwood van de TT Club dringt er bij iedereen die zich zorgen maakt over de veiligheid van lading op aan het rapport te lezen. ‘Diefstallen van of uit voertuigen kwamen het vaakst voor tijdens het vervoer, op rustplaatsen of op een onbeveiligde parkeerplek. Deze maakten 60 procent uit van alle gerapporteerde diefstallen’, aldus Yarwood.

Meer beveiligde stopplaatsen

De mediaanwaarde van de diefstallen van onbeveiligde parkeerplaatsen varieert van ruim $11.000 in delen van Azië tot $100.000 in Zuid-Amerika. Yarwood: ‘We willen vooral de aandacht vestigen op de gevaren van dergelijke informele parkeerplaatsen en het aanbieden van meer beveiligde stopplaatsen voor vrachtwagens aanmoedigen.’

diefstal