Staking om pensioenhervorming raakt productie Unilever

Britse vakbonden hebben nieuwe stakingen aangekondigd bij het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, bekend van merken als Dove, Magnum en en Lipton. De stakingen in de Britse fabrieken van de multinational zullen volgens de bonden de productie van topmerken raken. Dat schrijft het Financieele Dagblad op 9 januari 2012.

De werknemers van het Brits-Nederlandse bedrijf zijn boos over voorgenomen hervormingen van hun pensioenen. In Groot-Brittannie wordt zelden gestaakt over pensioenen. In december legden 2500 Unilever-werknemers het werk neer. Dat was de eerste Britse staking in de 81-jarige geschiedenis van het bedrijf. maar de bonden willen nu op 17 januari een stakingsestafette beginnen die tot twaalf dagen kan duren.

Unilever liet weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de ‘buitenproportionele acties’van de bonden. De hervorming van de pensioenregeling is volgens het bedrijf ‘hard, maar noodzakelijk gezien de hogere levensverwachting en de toegenomen volatiliteit op de financiële markten’. Sommige bedrijven hebben zelfs forser gesneden in de pensioenen dan Unilever.