Staking dreigt in Britse containerhaven Felixstowe

Staking dreigt in Felixstowe

Personeel van de belangrijkste haven voor containerschepen van het Verenigd Koninkrijk, Felixstowe, gaat later deze maand acht dagen lang in staking. Het werk wordt neergelegd uit onvrede over het mislukken van onderhandelingen over loonsverhoging. Door de staking wordt een van de belangrijkste Britse handelsroutes vrijwel afgesneden.

Vakbondsorganisatie Unite kondigde de staking vrijdag aan nadat onderhandelingen over een loonsverhoging voor de bijna 2000 havenarbeiders waren afgeketst. De haven had een verhoging van 7 procent voorgesteld. De werknemers vinden dat echter onvoldoende om de enorme inflatie te compenseren. De kritiek luidt dat Felixstowe de dividenden voor de aandeelhouders belangrijker lijkt te vinden dan een fatsoenlijk loon voor zijn werknemers.

Felixstowe belangrijk knooppunt

Vanaf 21 augustus volgt daarom een achtdaagse staking. Eén die grote hinder zal veroorzaken, volgens de vakbond. Felixstowe is namelijk een belangrijk import- en exportknooppunt in het Verenigd Koninkrijk; bijna de helft van de containers wordt afgehandeld via deze haven. Daarnaast speelt deze ook een belangrijke rol in de internationale scheepvaart.

Besprekingen

Felixstowe, gelegen ten noordoosten van Londen, hoopt de staking nog te kunnen voorkomen. ‘We hebben sinds 1989 geen staking meer gehad. We zijn teleurgesteld dat de vakbond een (stakings)aanzegging heeft ingediend terwijl de besprekingen nog altijd lopen’, meldt het havenbedrijf in een verklaring. Onlangs werd al bekend dat het personeel heeft ingestemd met de voorgenomen staking.